Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skomponoval skladbu pre Kuciaka a Kušnírovú: Nesmieme zabudnúť!

.daniel Hevier ml. .kultúra

hudba je jedným z prameňov pretrvávajúcim stáročia. Možno tak nejako uvažoval Michal Kaščák, keď oslovil mladého skladateľa Mira Tótha na skomponovanie skladby pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, aby zaznamenal tragédiu dvoch zmarených životov do hudobnej partitúry.

Skomponoval skladbu pre Kuciaka a Kušnírovú: Nesmieme zabudnúť! Michal Rešetka

V jednom rozhovore si povedal, že hoci rád hráš, oveľa radšej hľadáš iných interpretov a zasadzuješ svoju hudbu do kontextov. Teraz jeden vymyslel Michal Kaščák a oslovený Kronos Quartet je asi splneným snom každého súčasného skladateľa. S akými pocitmi si prijal túto výzvu?

S pocitom vnútorného „vbuchu“, ak to tak smiem pomenovať, čiže presného opaku výbuchu. Okamžite som musel stlačiť moment emočnej explózie a urýchlene sa vrátiť na zem. Ponechať si chladnú hlavu. Jeden mesiac na napísanie sláčikového kvarteta, nech je jeho dĺžka aj tých dvanásť minút, nie je veľa. Hlavne stojím pred interpretmi, ktorí ovplyvňujú dejiny hudby posledných štyridsaťpäť rokov. Pridal sa ešte jeden ďalší pocit: rozhodnutie venovať skladbu Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Najprv to bola otázka od Miša, či by mi to nevadilo, ja som mu povedal, že je to nevyhnutné. Stále mi trasie vnútornosťami, aj niekoľko mesiacov po tých vraždách. Chcem sa pridať k tým, ktorí hovoria, že my nikdy nezabudneme.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite