Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo budeme čítať v lete

.elena Akácsová .kultúra .knižnica

Oslovili sme autorov, priateľov aj čitateľov .týždňa, aby nám prezradili, aké nové knihy ich nadchli a sú ideálne na dovolenku, lebo sa nedajú len tak ľahko pustiť z rúk. Výber je naozaj pestrý, od beletrie a poézie cez publicistiské a vedecké texty až po pikošky z futbalových šatní.

Čo budeme čítať v lete BORIS NÉMETH

Juraj Mojžiš, filmový a výtvarný teoretik

Tvrdenie, že na dovolenku sa treba vybrať s oddychovkou, považujem za konvenčné. Zato knižka sršiaca humorom sa naisto hodí. Aktuálne vyšiel jeden z klenotov čiernočierneho humoru, ktorý plodia vzťahy, a predovšetkým strach zo vzťahov. Knižka sa volá Krátké rozhovory s odpornými muži (Rubato, 2018) a napísal ju pred dvadsiatimi rokmi David Foster Wallace.

Tomáš Němeček, novinár

Celodenní čtení na pláž nebo na chalupu, ale zároveň nikoli z kategorie guilty pleasures? Z beletrie celou tetralogii od Eleny Ferrante Neapolská sága (Inaque, 2017). Z literatury faktu: Magor a jeho doba od Marka Švehly (Torst 2017). Teď mám rozečtený životopis spisovatele Oty Pavla od polského bohemisty Aleksandra Kaczorowského Ota Pavel. Pod powierzchnią (Czarne 2018). Je to fakt dobré, měli bychom to přeložit.

Mirka Ábelová, poetka

Nikdy som nerozumela ľuďom, ktorí na dovolenkách čítali – mohla som si čítať, kedy som chcela, len na dovolenke mi to prišlo ako totálna strata času, keď sa dá zažívať kopa iných vecí. Odkedy mám dieťa, už tým ľuďom rozumiem a radím sa k nim. Balím si do kufra toto: Rozhovory The Paris Review, ktoré prekladal môj dobrý priateľ Tomáš Hučko a ktoré nám daroval k svadbe. Sú to rozhovory so spisovateľmi a spisovateľkami ako Hemingway, Capote, Eliot, Moravia, Sagan, atď. Toto ak zvládnem dať pri svojom ročnom Vilkovi, budem sa veľmi tešiť. No ale možno stihnem aj ďalšie dve knižky: Katie Kitamura: Rozchod a Tessa Hadley: Bystré dievča (Inaque, 2018). 

Dalibor Roháč, výskumník AEI

Bruno Maçães: The Dawn of Eurasia: On the Trail of the New World Order. Bruno je azda najzaujímavejší geopolitický mysliteľ súčasnej doby. Znervózňuje, provokuje a najmä pomáha pochopiť rodiaci sa svet a jeho nebezpečenstvá, nad ktorými zvlášť na Slovensku premýšľa len málokto. Jonah Goldberg, Suicide of the West: How the Rebirth of Tribalism, Populism, Nationalism, and Identity Politics is Destroying American Democracy. Trh s knihami o konci demokracie je presýtený obsesívnymi kritikami egomaniakálneho amerického prezidenta. Môj kolega Jonah sa, naopak, pozerá na dlhodobé, štrukturálne faktory, ktoré viedli k dnešnej nadmernej polarizácii a strate dôvery v politiku. Vyhliadky nie sú beznádejné, čaká nás však tvrdá práca.

Martin Ciel, filmový vedec

Vladimír Mohyla: Rozvědky – Historie Československého výzvědného zpravodajství 1918 – 1990 (Brána, 2018). Na dovolenku ideálne. Strašná sranda, pretože autor je evidentne úplný idiot.

Mila Haugová, poetka

Výber starojaponskej poézie Nad čistým ohňom dym (Asociácia Corpus 2017) sú nádherné krátke texty. Pripomenú, že existuje láska, čisté city aj smútok nad miznúcim časom a že Japonci v 6. storočí nám boli veľmi podobní. Spolu s Fumiko Kuwahara sme preložili tento výber v roku 1986 a toto je jeho tretie vydanie v nádhernej grafickej úprave Nory Nosterskej. Verte mi, že som knihu nespomenula kvôli svojej práci na nej, ale preto, že japonská poézia patrila a aj patrí k tomu najlepšiemu, čo v poézii vzniklo v priebehu tisícročí. „S láskou v srdci/ťa budem čakať/ešte aj potom,/keď moje čierne vlasy/postriebri jesenný srieň." (cisárovná Iwa No Hime)

Stanislav Vallo, diplomat

Donatella di Pietrantonio: Tá, ktorá sa vracia (Inaque, 2018). Nepustil som z ruky, kým som nedočítal. Pekný príbeh s peknou zápletkou v nepeknom prostredí v peknom preklade Adriany Šulíkovej. Veď ani na dovolenke netreba hádam celkom vypnúť city a už vonkoncom nie pocity. A tých tam teda je.     

Filip Olšovský

The Secret Footballer. Neznámy anglický futbalista napísal už sedem kníh, posledná z nich vyšla iba pred pár týždňami. Stále dokáže z futbalových šatní vynášať cenné pikošky a naďalej sa pritom skrývať za svoj pseudonym. Čítanie môže byť ideálnou príležitosťou zahnať smútok po skončených majstrovstvách sveta.

Vlado Ledecký, starosta

Martin Šimečka Medzi Slovákmi (N Press 2017). Najmä mladým čitateľom môže pomôcť dotvoriť obraz udalostí posledných dekád, ktoré sme si my zažili, a oni len domýšľajú z historiek a planých rečí. Kniha Sapiens (Aktuell, 2018) od Yuval Noah Harari mi na poslednej dovolenke prirástla k ruke viac než pohár vína. Čím sme ľudia a čím zvieratá? Čím sme dobyli svet? Prečítajte. Dozviete sa.

Gabriela Rakúsová, literárna kritička 

Dobrých kníh je viac, no zohľadnila som aj formát knihy a jej hmotnosť, lebo na dovolenku sa hodí niečo ľahšie (váhou): Peter Milčák: Mŕtve kvety medzi živými (Modrý Peter 2017). V krátkych úvahách – esejach so znakmi poviedok a s veľkou dokumentárnou hodnotou nájdeme všeobecne aktuálne i individuálne problémy (aj z cudziny), zachytené zväčša na základe osobných skúseností z najrôznejších oblastí života. Albín Bagin a Ivan Kadlečík: Poste restante (F.R.&G., 2018) Príbeh dvoch literátov sa začal v Bratislave na UK, pokračoval v Košiciach a v Martine, pre Bagina skončil v Bratislave r. 1982 a pre Kadlečíka r. 2014 v Pukanci. Prvý list ich osobnej korešpondencie je z júla 1958, posledný zo septembra 1977.

Vladimír Michal, Artforum

Celeste Ng: Ohníčky všude kolem (Odeon, 2017). Celá priehršť príbehov krásne prepletených, ideálna k šumeniu mora, žblnkotu potôčka, šelestu lístia. Avie Tidhar: Muž leží a sní (argo, 2016). Smutné a zároveň veľmi dobrá sranda. Ideálna kombinácia na letné večery. 

Jana Bodnárová, spisovateľka

Antal Szerb: Cesta za mesačného svitu (Zelený kocúr, 2018). Kniha, ktorá fascinuje, premiešava napätie, tajomstvo, iróniu, komiku i melodrámu životov intelektuálov, mondény, dekadentov v medzivojnovej Európe. Magda Szabó: Dvere (Kalligram, 2014). Kniha, ktorá sa číta jedným dychom, vyšla už v 30 prekladoch a je sfilmovaná v britskom filme s Helen Mirrenovou: príbeh úspešne začínajúcej spisovateľky a jej pomocníčky v domácnosti  s dramatickou minulosťou, ktorú Szabó vykreslila tak plasticky a osobnostne, že Emerencia patrí k najkrajším ženským postavám v literatúre. 

Pero le Kvet, patafyzik

Karin Tidbecková: Sobí hora (Kniha Zlín, 2018). Žánrovo veľmi pestré, zvláštne, magické, melancholické, znepokojujúce, ale miestami aj humorné poviedky, ktoré sú výsledkom autorkinej bujnej fantázie. David Foenkinos: Záhada Henriho Picka (Argo, 2018). Vtipný román o fungovaní literárneho sveta i jeho zákulisia, plný odkazov na známe i menej známe literárne diela aj ich autorov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite