Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čistá kvapka v Prešove

.kristína Šebejová .kultúra .hlas východu

Ak zabalíte budovu do polystyrénového obalu, nadšenca architektúry a ekológie potešíte asi tak, ako keď vegetariánovi naservírujete na obed bravčový rezeň v trojobale. Na Slovensku sa zatepľovanie bytoviek a domov stalo obľúbenou činnosťou.

Čistá kvapka v Prešove Igor Svítok/SITA Ilustračná fotografia.

„facelift“ v podobe plastových okien a pestrofarebného polystyrénového overalu vídame na každom kroku. Niektorí prevádzkovatelia firiem zabezpečujúcich zateplenie budov sľubujú, že polystyrén na vašom dome vydrží až 25 rokov. Pozrel sa však niekto na to, ako dlho sa v prírode polystyrén rozkladá? Niektoré zdroje uvádzajú tisíc rokov, iné ležiacu osmičku. 

Uvedomovanie si týchto súvislostí na Slovensku, ale aj vo zvyšku sveta, je záležitosťou malej skupiny ekologicky rozhľadených ľudí. A mám pocit, že ekologické povedomie je na Slovensku stále považované za formu „hipisáctva“ či „slniečkarstva“. Prečo je to tak? Faktorom je ľahostajnosť, no za seba môžem povedať, že mi chýba základné povedomie o ekologických súvislostiach. Tabuľku tvrdosti minerálov zo základnej školy by som zarecitovala aj o polnoci, no o tom, čo sa deje s odpadkami po tom, keď ich vyhodíme do smetných košov, som dlho netušila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite