Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolumbijčanov už násilie unavuje

.daniel Hevier ml. .kultúra

Medellínsky kartel kontroloval väčšinu svetového biznisu s drogami. Riadil ho Pablo Escobar, kedysi najbohatší muž na svete s kontaktmi na politikov, sudcov, policajných šéfov či televízne hviezdy. O tom, aký bol Escobar a akú Kolumbiu po sebe zanechal, rozpráva jeho syn Sebastián Marroquín.

Kolumbijčanov už násilie unavuje MAURICIO DUENAS CASTANEDA/EPA/PROFIMEDIA

z Kolumbie ste odišli v roku 1994, zmenili ste si meno, načas žili v Mozambiku a nakoniec sa usadili v Argentíne. Museli ste odísť?

Za vlády „Salimosa de Colombia“ (prezývka vtedajšieho kolumbijského prezidenta Ernesta Sampera – pozn. red.) celá moja rodina trpela za hriechy môjho otca. Som preto vďačný Argentíne, že prijala našu rodinu a umožnila nám žiť v mieri.

medellín, mesto vášho otca Pabla Escobara, prešiel v posledných rokoch obrodou a obnovenú dôveru si získava aj vďaka rôznym komunitným projektom. V jednej z najchudobnejších štvrtí vybudovali dokonca eskalátory.

Podobné projekty môžu vrátiť sebavedomie a dôstojnosť ľuďom, ktorí žijú celý život na periférii a nik sa o nich nestará. Včasný a kvalitný zásah architektúry do života miestnych komunít zvyšuje ich komfort, a tým prispieva k zníženiu násilia. 

ako si spomínate na detstvo v Medellíne?

V každom rohu mesta boli a dodnes sú ukryté príbehy, ktoré ma rozosmejú alebo rozosmútia. 

o otcovi ste napísali knihu Pablo Escobar: My Father. Bola z toho veľká senzácia, ocenila to aj literárna kritika, no bol to aj škandál, keďže ste prehovorili o korupcii na najvyšších miestach. Dokonca vám odporučili, aby ste sa už do Kolumbie nikdy nevrátili.

V Kolumbii je očividné napojenie korupčných politikov na médiá, pretože niektorí novinári sa pri prezentácii knihy zamerali na menej dôležité aspekty jej obsahu. Takmer vôbec nerozoberali tie pasáže knihy, v ktorých spochybňujem morálnu integritu najvyšších predstaviteľov štátu a politikov. Pripravujem však aj druhú knihu, v ktorej chcem odhaliť dosiaľ neznáme príbehy o mojom otcovi a jeho najhlbšie väzby s medzinárodnou korupciou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite