Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo na Pohodu? Na GusGus

.filip Olšovský .kultúra .pohoda

Spomedzi známych islandských hudobníkov zavítali na Pohodu za posledné roky takmer všetci. Toto leto sa zoznam doplní o jedno z posledných dôležitých mien tejto severskej scény. GusGus.

Načo na Pohodu? Na GusGus pohodafestival.sk

hoci je ten chladný ostrov odvšadiaľ poriadne ďaleko, celosvetovú kultúru ovplyvňuje ako máloktorý iný kúsok planéty. V pomere k svojej veľkosti či počtu obyvateľov určite. A to teraz ešte nechajme bokom islandský futbal, hádzanú či kinematografiu. Reč je o islandskej hudbe, ktorá hrá najmä v posledných rokoch úplne odvšadiaľ.

GusGus tu však boli ešte pred tým boomom. Vznikli už v roku 1995 – v tom čase išlo o pomerne voľné združenie rôznych hudobníkov, ale aj hercov, filmárov či fotografov. Perfektne to odzrkadľovalo spôsob tvorby na uzavretom severskom ostrove – každý prispel tým, čo vedel. Ešte pred albumom aj preto GusGus najprv natočili film, ktorý sa do pozornosti fanúšikov dostal ako prvý. Krátko po ňom sa však začali sústreďovať na hudbu a budovať si imidž, ktorým sa prezentujú dodnes – imidž kapely, ktorá ovláda takmer všetky žánre elektronickej hudby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite