Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vráťme ľudí do áut

.milan Kolcun .kultúra .hlas východu

Košičania ma poznajú ako dlhoročného cyklistu. Môj bicykel sa objavuje v každej mojej talkshow Bez šepkára a zahral si dokonca aj v niekoľkých filmoch. Keď sa mi stratil, napísali o tom miestne noviny. A vzápätí sa našiel.

Vráťme ľudí do áut Diana Černáková / SITA

odkedy mi bicykel ukradli a hneď nato našli, už ho ani zakaždým nezamykám. Veď aj načo? Môj dobrý priateľ a spisovateľ Stanislav Rakús k tomu zvykne poznamenať iba toľko: „Nezamknutý bicykel vydáva signál: Majiteľ je veľmi blízko.“ 

Na bicykli som chodieval vždy – v horúcom lete aj v treskúcej zime. Okoloidúci sa neraz počudovane obzerali, pristavili a pýtali sa ma: „A nie je vám takto na bicykli trochu chladno, pán Kolcun?“ Čo som im mal na to povedať? Väčšinou som si spomenul Štokholm. Tam totiž tretina mesta jazdí na bicykloch v omnoho väčšej zime. Pravda, cyklochodníky tam odhŕňajú od snehu azda ako prvé. V Košiciach ich neodhŕňajú väčšinou vôbec. Napríklad taký cyklochodník na Moyzesovej ulici som ešte odhrnutý jakživ nezažil. 

„Cyklisti pôsobia dosť antiesteticky; stačí, ak za všetko spomeniem len ich... účes. “

No ale zbytočne sa ja tu rozpisujem o tomto, keďže s „freevolným“ bicyklovaním je navždy koniec. Dosť bolo! Veru tak. Dlho som pred touto svätosvätou pravdou zatváral oči, dlho som sa tváril, že mňa sa predsa nijako netýka. Nebol som ochotný počúvať na argumenty skúsenejších. Jednoducho, bol som slepý a hluchý. Ale tentoraz mi to už došlo: Bicykel, priatelia, bol omyl. A tu je desať dôvodov, prečo je to už raz tak:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite