Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koruna musí vždy vyhrať

.denisa Gdovinová .kultúra

Ubehlo 65 rokov, odkedy na kráľovsky trón v povojnovej Británii nastúpila mladá Alžbeta II. Dnes má deväťdesiatdva rokov a stále je dôležitým symbolom monarchie.

Koruna musí vždy vyhrať JOHN HEDGECOE/ROYALTY/TOPFOTO/PROFIMEDIA Alžbeta II. v roku 1966, portrét na poštovú známku

záujem o britskú kráľovskú rodinu vzbudila v posledných mesiacoch svadba princa Harryho a herečky Meghan Markle. Novopečená nevesta strhla pozornosť verejnosti, a časť z nej vidí vkladá do novej členky rodiny veľké očakávania. Ale zrejme sú to prehnané nádeje. Jednoduché svadobné šaty americkej herečky, ako aj fakt, že časť cesty k oltáru kráčala sama a doniesla si so sebou zapáleného černošského pastora – to všetko sa dalo chápať ako závan nových čias nad Buckinghamským palácom. 

Na mladú nevestu sa z bočnej lavice pozerala 92-ročná kráľovná Alžbeta II. a fotograf zachytil moment, ako podozrievavo pozerá spod hráškovo zeleného klobúka. Kráľovnin pohľad akoby naznačoval, že pravda je vždy o čosi menej dramatická. V skutočnosti Briti vkladali rovnaké nádeje aj do sobáša jej sestry, princezny Margaréty, ktorá bola takisto ako princ Harry, mladším súrodencom nástupcu trónu. Tí mladší, druhorodení, mohli byť oveľa výstrednejší, ako prvorodení. Veď koľko verejných škandálov mal princ William? Zato škandalózne párty fotky jeho mladšieho brata sa v bulvári objavovali pravidelne. Len nástupcovia trónu, vtedy Alžbeta II., dnes princ William, poznajú skutočnú ťarchu zodpovednosti. Jej váhu vlastne poznajú úplne presne. Váži päť libier, niečo vyše dvoch kíl. 

koruna Sv. Eduarda

Druhý júnový deň to bude presne 65 rokov, odkedy päťlibrovú kráľovskú korunu zdvihol arcibiskup z Canterbury vysoko nad hlavu a majestátne ju položil na hlavu dvadsaťsedemročnej Alžbety II. Pri príležitosti tohto výročia pripravila BBC hodinový televízny dokument The Coronation, kde približuje udalosti z roku 1953 v osobnom rozhovore aj samotná kráľovná. „Madam, predpokladám, že sa s ňou nestretávate často,” pýta sa moderátor, keď pred kráľovnú postavia korunu a ona si ju so záujmom prezerá. „Chvalabohu nie!” zasmeje sa kráľovná a prizná sa, že ju od korunovácie ešte nevidela.

V celom dokumente kráľovná pôsobí rezervovane, usmeje sa len párkrát. Pri pozeraní na staré zábery vlastnej korunovácie hovorí, že ich vidí vôbec prvýkrát. Na ten deň si spomína skôr negatívne: vraj to pre ňu bol „veľmi dlhý deň”. Ďalej spomína na to, aká nepohodlná bola cesta ťažkým zlatým kočiarom, alebo aké ťažké je udržať na hlave päťkilovú korunu v rovnováhe. Potom však pripomína, že korunovačné zážitky jej predchodcov boli ďaleko horšie. Traduje sa, že keď kráľovná Viktória išla podľa rituálu počas korunovácie kontemplovať do Kaplnky sv. Eduarda za oltárom, našla tam kopu odpadkov, fľaše od vína a nedojedené sendviče. Pri korunovácii otca Alžbety II., Juraja VI., pre zmenu nevedel arcibiskup nájsť prednú stranu koruny a na obrade ju niekoľkokrát zúfalo prevracal zo strany na stranu. Vtedy Juraj VI. povedal svojej dcére, aby si spísala svoje spomienky z toho dňa. Zošit s názvom „The Coronation, to Mummy and Papa”, podpísaný detským písmom „Lilibet”, ako Alžbetu jej blízki volali, bol začiatkom príprav na jej vlastnú korunováciu. Tá mala prebehnúť bez akejkoľvek chybičky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite