Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo funguje? Prísna pomoc

.juraj Brecko .kultúra .hlas východu

Pri riešení rómskeho problému sa používajú dva protikladné prístupy: Jeden je tvrdý prístup bez reálnej snahy zlepšiť život Rómov. Druhý je naivný prístup, vraj stačí Rómom finančne pomôcť a ich život sa zlepší.

no skutočné výsledky dosahuje iba kombinácia prísnosti a pomoci. Takto to funguje v obci Hrčeľ v okrese Trebišov, kde z 1 000 obyvateľov je 600 Rómov. V minulosti sa tu rozmnožili drobné  krádeže úrody zo záhrady či bicyklov. Osamelé staršie ženy čelili vyhrážkam. V obci nebol poriadok. Až to nahnevalo jedného miestneho elektromontéra, ktorý mal skúsenosti aj s riadením ľudí. Rozhodol sa, že vezme veci do svojich rúk, a tak sa Rudolf Balog v roku 2010 stal starostom Hrčeľa. Najprv od Rómov vyžadoval elementárnu slušnosť, teda aby sa pozdravili, keď prídu na obecný úrad. Trval na tom, aby chodili načas na aktivačné práce. Ak neprišli načas, tak ich poslal domov. Žiadal, aby svoju prácu urobili kvalitne. Ich pracovná morálka sa zlepšila. Na obecnom pozemku sa naučili pestovať plodiny a potom si pri svojich príbytkoch zriadili malé políčka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite