Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na čo na Pohodu? Na Chemical Brothers

.filip Olšovský .kultúra .pohoda

Do Pohody zostávajú necelé dva mesiace. Najvyšší čas začať si v hlave usporadúvať, prečo tam vlastne (aj) tento rok ideme. Prvý z dôvodov je na plagátoch Pohody napísaný najväčším písmom.

bol rok 1997 a do Ameriky sa cez Atlantik, najmä vďaka obrovskému vplyvu MTV, valila vlna elektronickej hudby z Británie. Na jej čele stáli kapely ako Prodigy, Orbital alebo The Chemical Brothers. Niektorí Američania z toho spočiatku príliš nadšení neboli. V takom denníku New York Times napríklad varovali, že nová hudobná vlna so sebou prinesie „chladnú a odťažito antihumanistickú agendu“. A možno aj mali pravdu. No pravda je, že elektronika, časom prekrstená na viac sexy spojenie EDM, sa za oceánom uchytila a dnes si užíva luxusné postavenie. Akurát, že vybudovanú pozíciu si už neužívajú pôvodní bojovníci, ale ďalšie generácie. Tí prví hrajú radšej na Pohode. A tak po Prodigy (2005 a 2016) a Orbital (2012) prídu toto leto aj The Chemical Brothers. 

Spoznali sa koncom osemdesiatych rokov na univerzite v Manchestri. Obaja študovali históriu a bavila ich hudba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite