Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TEDxBratislava 2018 bude posúvať názorové hranice

.sponzorované .kultúra

Obľúbená konferencia pod hlavičkou globálneho konceptu TED sa 1. júla po roku vráti do Bratislavy. 9. ročník TEDxBratislava uvedie na pódiu Slovenského národného divadla šestnásť jedinečných vystúpení. Vstupenky si možno zakúpiť priamo na webovej stránke usporiadateľa.

TEDxBratislava 2018 bude posúvať názorové hranice

organizátorom známeho podujatia ani po ôsmich rokoch nedochádzajú originálne nápady. Aj tento rok divákom predstavia pozoruhodných a neopozeraných rečníkov z oblastí vedy, umenia, technológií, vzdelávania, medicíny i sociálnych tém a do priestorov divadla prinesú neopakovateľné zážitky, ktorých cieľom tentoraz bude hľadať divácke hranice. „Tie reálne, ktoré nás obklopujú, i tie pomyselné hranice, ktorými sa zvykneme obklopovať my sami,“ prezrádza Dominika Babulicová, členka dobrovoľníckeho tímu, ktorý konferenciu každoročne organizuje. Ten si za leitmotív 9. ročníka zvolil slovné spojenie Na pomedzí.

„Niekto má hraníc veľa, ďalší takmer žiadne a každý z nás ich má niekde inde. Zároveň máme svoje vnútorné konflikty, v ktorých sa nevieme postaviť na žiadnu stranu,” hovorí Dominika. „Hoci je oslobodzujúce byť len tak na pomedzí, rečníci TEDxBratislava sa 1. júla pokúsia divákom pomôcť vymedziť sa.“ Na pódiu SND vystúpi napríklad rumunský aktivista Florin Badita, ktorý v boji proti korupcii dokáže na námestia dostať aj pol milióna ľudí. České dokumentaristky Saša Uhlová a Apolena Rychlíková upriamia pozornosť na nízkopríjmovú časť obyvateľstva a matematik Irakli Loladze výpočtami dokáže, ako oxid uhličitý degraduje výživovú hodnotu rastlín.

„Na TEDxBratislava 2018 priblížime aj slobodné vzdelávanie či inteligentný herný dizajn a budeme rúcať mýty o zmene pohlavia či duševnom zdraví,“ vymenúva Dominika len niektoré z pestrých tém pripravovaného ročníka. Uznávaná akcia je licencovaným formátom, ktorý môžu fanúšikovia popularizačných prednášok z konferencie TED zorganizovať kdekoľvek na svete. TEDx-ov je na Slovensku hneď niekoľko, no iba ten bratislavský má licenciu na kapacitu väčšiu ako sto návštevníkov.

Kto raz podujatie zažije, má tendenciu sa po unikátne zážitky vracať. „Konferencia TEDxBratislava je iná ako ktorákoľvek ďalšia konferencia na Slovensku,” vysvetľuje spoluorganizátor Šimon Šiplák. Čím sa teda od predchádzajúcich bude odlišovať tá tohtoročná?“ Pravdu? Myslím si, že TEDxBratislava 2018 nebude iný ako posledné ročníky. Som si istý, že prinesie rovnako kvalitné prednášky slovenských aj zahraničných rečníkov, vďaka ktorým sa z pomedzia vydáme na cestu inšpirácie, diskusie a vytvárania zdravého kritického pohľadu na svet.”

Konferencia sa koná 1. júla v novej budove Slovenského národného divadla a každoročne sa ju podarí vypredať ešte v predstihu. Nákup vstupeniek preto neodkladajte, zakúpite ich na stránke TEDxBratislava.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite