Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo sú slovenskí televízni diváci za sklom?

.martin Boszorád .kultúra .seriál

Na obrazovky sa 1. mája po polročnom odkladaní vrátil druhou sériou krimiseriál Za sklom. Je slovenský, a to nie zlou úrovňou, ale ukotvením v našich spoločensko-politických reáliách. Po udalostiach uplynulých mesiacov sa stal aj mimoriadne aktuálny.

Prečo sú slovenskí televízni diváci za sklom? PRESSFOTO JOJ Seriál Za sklom stavil na overené tváre Tomáša Maštalíra a Jána Koleníka (v strede Zuzana Kanócz), ale to nebol jediný dôvod, prečo u divákov hneď zarezonoval.

záporná postava, ten, kto ťahá za nitky, hoci na to na prvý pohľad nevyzerá, Vladimír Slančík vychádza s rukami vo vreckách a so spokojným výrazom v tvári z budovy Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Rozlúči so svojím právnikom a nastúpi do zaparkovaného auta. Kamera sa pohne doprava, aby odhalila vodiča – policajta Nora Višvádera. „Tak pojedeme,“ povie Slančík (Jiří Bartoška) a luxusné auto sa za sprievodu dramatického mužského spevu dá lenivo do pohybu. Touto sekvenciou sa pred približne rokom a pol skončila prvá osemdielna séria slovenského kriminálneho seriálu Za sklom, ktorý vzišiel zo spolupráce TV JOJ a spoločnosti D.N.A. 

odklady a návrat vo veľkom štýle

Na jeseň roku 2017 sa seriál vrátil, po prvej odvysielanej epizóde ho však televízia z vysielania stiahla. Nech už boli dôvody akékoľvek (hľadanie náležitého vysielacieho času, odďaľovanie uspokojenia „hladných“ divákov či politické tlaky, o ktorých sa pošuškávalo), podstatné je jedno: po ďalšom jarnom odklade je seriál od 1. mája späť. K tomu sa mi žiada dodať dve veci. Po prvé, v druhej sérii sa seriál vrátil vo veľkom štýle, po druhé, úprimne sa tomu teším a je mi celkom jedno, či som v tom osamotený. Lebo Za sklom patrí k tomu najlepšiemu, čo v slovenských kontextoch v rámci televíznej, respektíve seriálovej tvorby vzniklo.

Keď sa seriál začal – a začal sa príznačne in medias res, akčnou sekvenciou policajnej razie, ktorá vyvrcholila naháňačkou a pästným súbojom, zarezonoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite