Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ctihodné mŕtvoly na Slovensku

.ján Bidovský .kultúra .hlas východu

Len nedávno som v Prešove organizoval prednášku o talianskom filme. Netušil som, že nájdem dielo, ktoré mi tak intenzívne pripomenie bezútešnosť v našich končinách.

Ctihodné mŕtvoly na Slovensku IMDB.com Taliansky plagát filmu Ctihodné mŕtvoly (1976).

vždy som o filmoch rád hovoril. Nikdy predtým som však neuvažoval o posunutí tejto mojej krčmovej záľuby na vyššiu úroveň. Príležitosť si ma napokon našla sama a vo februári prebehla v najznámejšej prešovskej kaviarni Christiania prvá zo štyroch prednášok o filme. Spočiatku som netušil, aký formát budú samotné prednášky mať, no od prvej chvíle som vedel, že témou prvej dvojhodinovej rozpravy budú talianske filmy natočené v 60. a 70. rokoch. Milujem taliansku kinematografiu najmä pre vášeň, charakteristickú pre samotných tvorcov vtedajšej doby. Robili si prakticky čokoľvek a nejestvovali pre nich žiadne obmedzenia. Pravda, pomerne často absentovala logika a v zobrazovaní obskúrneho násilia sa priam vyžívali. Veď, ako tvrdil legendárny Lucio Fulci: „Násilie je umením Talianska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite