Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Diaľnica, ktorá nemešká

.juraj Brecko .kultúra .hlas východu

Minister dopravy sa o  diaľničnom úseku Budimír – Bidovce začiatkom apríla vyjadril, že je to jediná stavba diaľnice na Slovensku, ktorá nemešká. Je spokojný s tým, že firma Skanska dodržiava cenu, kvalitu a termín výstavby.

Diaľnica, ktorá nemešká Rastislav Ovšonka/SITA Ilustračná fotografia.

z jeho slov však môžeme mať dojem, že to nie je bežný jav. Mnoho malých remeselníkov sa však správa práve takto. Dodržia kvalitu, termín a cenu diela a  prosperujú. Čo funguje v malom, to by malo fungovať aj vo veľkom. 

Pri stavbe  tohto diaľničného úseku to tak naozaj je, a minister je tým úprimne veľmi milo prekvapený. Ale prečo je to tak? Realita potvrdzuje to, čo napísal vo februári 2017 Peter Kremský na portáli Aktuality.sk. Analyzoval príčiny veľmi drahej ceny diaľničného obchvatu Prešova. Porovnáva tri tendre, ktoré prebiehali v tom istom čase, teda D1 Budimír – Bidovce, D1 Prešov západ - Prešov juh a D3 Čadca – Svrčinovec na Kysuciach. 

Podľa jeho analýzy v prípade posledných dvoch úsekov neprebehla reálna súťaž medzi firmami, ktoré dali veľmi podobné ceny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite