Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neviditeľné mesto

.slavo Capek .kultúra .hlas východu

V blízkom čase sa chystáme vydať knihu Ta take mesto – sprievodca paralelnou históriou mesta Prešov. Bude aj o architektúre, ktorá sa nikdy neocitla vo ,,výstavných“ turistických bedekroch.

jedna  časť bude venovaná budovám z nedávnej minulosti (1900 – 1989). V bedekroch ich nenájdeme pravdepodobne preto, že na prvý pohľad nevyzerajú príliš vábne, nenapĺňajú predstavu o reprezentatívnych stavbách z farebných pohľadníc. Náhodne spomeňme Sobášnu sieň, Mestskú športovú halu, Gymnázium Svätej Moniky či Zimný štadión. Stavby z výberu okrem faktu, že sa vyznačujú originálnymi rysmi, spája akýsi zvláštny druh „obyčajnosti“. Sú kulisami našich všedných dní a často mám pocit, že ak by ich niekto odstránil a postavil tam dočasne inú fasádu, mnohí okoloidúci si to ani nevšimnú. 

Existuje však dôvod sledovať tieto záležitosti? Akú funkciu zohráva vnímanie architektúry v meste, kde mnohí ľudia venujú väčšinu energie len na to, aby si zabezpečili základné potreby na dôstojný život? Z pohľadu existenčných problémov sa takéto záľuby javia ako panské huncútstvo či aristokratická zábavka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite