Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Košickí umelci železa

.milan Kolcun .kultúra .hlas východu

Raz do roka prichádzali do Košíc sochári z celého sveta. Väčšinou traja zahraniční plus dvaja z Československa. Dôvodom bolo unikátne Sympózium v kove. Dvojmesačný pobyt zvykli začínať pätnásteho augusta.

najprv im ukázali hutnícky kombinát a ubytovali ich v železiarenskom hoteli KONOX na Garbiarskej ulici v centre Košíc (neskôr KOHAL na Terase). Odtiaľ šli každý deň do Východoslovenských železiarní a počas víkendov ich brávali na výlety. Po prvom týždni (alebo aj skôr), keď už ich kopla metalová múza a najmä videli i vedeli, čo sa dá technologicky čakať od železiarní, pripravili návrhy svojich diel, prípadne až makety. K dispozícii dostali tím robotníkov, a ak si s nimi nerozumeli, tak aj tlmočníka. Pričuchli k železiarňam od podlahy, ich diela sa rodili za plnej prevádzky.

Nemali sa tu zle, za svoj pobyt však zaplatili monumentálnymi dielami. Tie zostávali na tri roky k dispozícii organizátorom. Potom si autori mohli dielo prevziať, no hádam nikto tak nespravil (najmä, ak pomyslel na výšku poštovného za obriu zásielku). V takom prípade zostala socha organizátorovi, ten ju však nesmel predať. Vďaka tomu mnohé z nich prežili v meste dodnes, ba niektoré dostali aj druhý náter.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite