Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

DIVADLO Duncan Macmillan: Ľudia, miesta a veci ● DIVADLO Stefan Zweig: Biológia politika - Fouché ● HUDBA Wild Beasts: Last Night All My Dreams Came True

Keď to klapne

DIVADLO Duncan Macmillan: Ľudia, miesta a veci | réžia Marián Amsler | DAB Nitra | ●●●●○

Prvá polovica aktuálnej divadelnej sezóny nepriniesla takmer žiadne výrazné dramaturgické ani inscenačné počiny. O to viac zarezonovala prvá tohtoročná premiéra v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. V popredí inscenácie Ľudia, miesta a veci je rezonujúca problematika závislosti od drog, alkoholu či iných opiátov. Popri nej sa však črtá aj téma niekoľkonásobného rozpadu osobnosti pod tlakom dnešnej premotivovanej chaotickej doby, a to najmä prostredníctvom hlavnej postavy herečky Emmy v pozoruhodnej mnohovrstvovej interpretácii Barbory Andrešičovej. Proces liečby závislosti sa tak súčasne stáva procesom sebapoznávania. Režisér Marián Amsler v inscenácii zbytočne neexhibuje, skôr zvýrazňuje to, čo text ponúka a zároveň necháva vyznieť súhru hereckých výkonov nitrianskeho súboru. V tom mu pomáha aj univerzálna, ale atmosférotvorná scénografia Juraja Kucháreka ako priestor reprezentujúci dva rozdielne svety – realitu v liečebni a halucinácie v hlave hlavnej hrdinky. Hra mladého britského dramatika Duncana Macmillana prináša aktuálnu tému (ktorá má aj istý edukatívny charakter), výrazné a vnútorne komplikované postavy a zaujímavé dejové zvraty. Ak sa to spojí s modernou réžiou, premysleným efektným a zároveň funkčným scénickým konceptom a kvalitným charakterovým herectvom, divadlo získa titul, ktorý bez problémov vypredá veľkú sálu a možno aj zľahka pošteklí chuťové poháriky nejedného kritika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite