Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lokálni sprievodcovia

.milan Kolcun .kultúra

V nedeľu doobeda zažívajú Košice inváziu poľských turistov. Veľmi sa z nich tešíme. Ich skupinky rozoznáte podľa turistických sprievodcov odetých v červenom, alebo jednoducho podľa toho, že hovoria po poľsky.

pred pár rokmi si ma jeden v červenom objednal ako sprievodcu po Košiciach. Jeho poľská skupinka počúvala a on si zatiaľ rýchlo robil podrobné poznámky. Ďalšiu nedeľu už šiel Košicami s inou poľskou skupinkou sám. Nič proti tomu nemám, len tí Poliaci mohli dostať aj lepšiu prehliadku.

Lokálny sprievodca má veľa výhod. Je to chodiaci „update“. Vie, ktorú ulicu sotva pred hodinou uzavreli, dokedy a aj prečo. Poradí, na čo zájsť do divadla, lebo skoro všetky predstavenia videl, bol na vernisážach, chodieva na koncerty... Vie o všetkom, čo sa deje práve v tento deň, lebo sleduje lokálne médiá. Novšie veci z miestnej histórie zažil aj sám, takže ich môže podať autentickejšie. Pozná aj plány mesta, takže vás doň (pod nejakou zámienkou) pozve aj nabudúce. Pozná otváracie hodiny všetkého v meste, kde majú čo kvalitné. A ak by to aj nevedel, vie, komu zavolať, aby to opäť vedel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite