Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dokážete aj vy prekročiť Hranice?

.redakcia .kultúra

Hoci v Bratislave nie je ani zďaleka toľko divadiel, ako napríklad v Prahe, v našom hlavnom meste sa neustále rozrastá podhubie mladých a tvorivých umelcov. Kvalitnú inscenáciu dokáže divákovi nepochybne priniesť aj novozaložené umelecké zoskupenie Uhol_92.

Dokážete aj vy prekročiť Hranice? Boris Vitázek

mladá, kreatívna, generačná, no univerzálna – presne taká je inscenácia pod názvom Hranice_92. Jej tvorcovia reflektujú vlastné generačné postoje, ale aj spoločenské pomery, do ktorých ako prvá dospelá generácia detí Slovenskej republiky vstupujú. Text Alžbety Vrzgulovej, ktorá inscenáciu režírovala spolu s Petrom Galdíkom, ponúka množstvo otázok, ako napríklad: Ostať na Slovensku vo vyštudovanom odbore, v nadobudnutých vzťahoch? Alebo ísť preč, inam, spáliť všetky mosty? 

Hľadanie odpovedí na tieto a iné, priam existenčné, otázky však inscenačný tím neponíma fokusom sklamaného a zdeptaného mladého človeka.

„Silu osobnej výpovede podporuje taktiež priestor, pre ktorý tvorcovia inscenáciu pripravili.“

Práve naopak. Všemožne a neustále prítomnými faktormi sú zveličenie, humor a odstup. Týmto princípom sa reflektuje napríklad aj strach z rozhodnutia či nutnosť zvoliť si na pomyselnej križovatke tú „správnu” cestu.

Robiť rozhodnutia, hýbať sa v živote vpred, to by chcel každý z nás. Dokážeme to však?Boris VitázekRobiť rozhodnutia, hýbať sa v živote vpred, to by chcel každý z nás. Dokážeme to však?

Silu osobnej výpovede podporuje taktiež priestor, pre ktorý tvorcovia inscenáciu pripravili. Diváci sa môžu tešiť na komornú atmosféru bývalého trezoru v podzemí divadla Astorka, v ktorej je scénické dianie doslova na vzdialenosť ruky. Túto atmosféru zároveň dopĺňa originálna hudba Jonatána Pastirčáka a svetelný objekt vizuálneho umelca Borisa Vitázka.

Hrajú: Michal Kinik, Lenka Libjaková, Barbora Palčíková, Igor Schlosser, Martin Varínsky

Kostýmy: Alžbeta Kutliaková

Inscenáciu, ktorú vybrali aj do programu tohtoročného festivalu Nová dráma, môžete vidieť 26. februára a 19. marca vždy o 18:00 a 20:00.

Atmosféru inscenácie dopĺňa prepracovaný svetelný dizajn.Sabína SchlosserAtmosféru inscenácie dopĺňa prepracovaný svetelný dizajn.

Hranice_92 je pilotný projekt umeleckého zoskupenia Uhol_92.

Hlavný partner projektu je Fond na podporu umenia, ktorý podporil vznik inscenácie z verejných zdrojov. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite