Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovekia?

.filip Olšovský .kultúra

Je to tak trochu Balkán a tak trochu Rakúsko. Možno to platí pre celé Slovinsko, no trojdňový festival Ment v Ľubľane ten pocit stelesňuje v plnej a koncentrovanej kráse.

Slovekia? MAŠA GOJIĆ / PRESSFOTO

ešte ani nevycestujem z Bratislavy a už počúvam stokrát opakovaný vtip, ako si určite všetci cudzinci budú mýliť Slovensko so Slovinskom. Na ďalší deň sedím v Ľubľane a v kruhu okolo mňa asi desiatka ľudí z celého sveta. Dvaja Poliaci, Luxemburčanka, Grék, Chorvát, Rakúšanka, Bosniak, dokonca Američan žijúci v Pekingu. A, samozrejme, jeden Slovinec. Keď sa však obaja krátko po sebe ostatným predstavíme, nikto nechápavo nezazerá ani nevtipkuje. Žeby tých takmer tridsať rokov konečne odviedlo svoju prácu a svet sa naučil rozdiel medzi Slovenia a Slovakia? Asi áno. Ešte netuším, ako mi to už o pár dní bude ľúto.

„Ment naozaj stojí za návštevu, či už showcasy obiehate rok čo rok alebo hľadáte vhodné miesto na prvý zárez.“

Ľubľanský festival Ment sa túto zimu konal iba po štvrtý raz. Napriek tomu prilákal do hlavného mesta Slovinska vyše sedemdesiat kapiel z celého sveta vrátane niekoľkých väčších hviezd. A to netreba zabúdať na podstatný fakt – Ment je showcase, teda špecifický typ festivalu, na ktorom za minimálny honorár hrajú väčšinou začínajúce kapely a spod pódia ich sledujú hlavne hudobní profesionáli. To však nijak nebráni tomu, aby tie tri slovinské dni nepatrili k tomu najkrajšiemu, čo sa za hudobnú sezónu dá zažiť. 

Najväčšie hviezdy tohtoročného Mentu Young Fathers počas koncertu v kine Šiška.Maša Gojić / PressfotoNajväčšie hviezdy tohtoročného Mentu Young Fathers počas koncertu v kine Šiška.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite