Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stará lanovka či chata na Popradskom plese: Päť krásnych horských stavieb

.denisa Gdovinová .kultúra

Stavby v horskom prostredí so špecifickou atmosférou boli pre architektov vždy výzvou. Horské chaty, hotely či sanatóriá stavali v slovenských horách významní slovenskí aj zahraniční architekti. Ktoré stavby sú z nich najvýnimočnejšie?

Stará lanovka či chata na Popradskom plese: Päť krásnych horských stavieb PRESSFOTO VISUALARCH.EU Chata v talianskom lyžiarskom stredisku Obereggen zbiera medzinárodné ocenenia. Navrhol ju slovenský architekt Pavol Mikolajčák

hotel FIS 

V roku 1969 dokončili na Štrbskom plese rozsiahlu dvojkrídlovú budovu, ktorá mala šikmou strechou zapadať do hornatého horizontu. Názov hotela FIS napovedá aj dôvod stavby – od roku 1966 sa Slovensko snažilo o získanie možnosti usporiadať Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach, ktoré sa konajú pod záštitou FIS (Fédération Internationale de Ski). 

Architekt Eugen Kramár navrhol okrem hotela aj okolitý areál pre zimné športy, so skokanskými mostíkmi aj bežeckými traťami. „Architektúra vyniká odvážnou konštrukciou a šikmými dynamickými tvarmi a je pozoruhodným príkladom neskorej moderny šesťdesiatych rokov v Československu,” píše o areáli Ústav stavebníctva a architektúry SAV. Hotel FIS je pritom jednou z najkvalitnejších stavieb architekta Kramára – na vtedajšiu dobu inovatívne moderný, zároveň nerušiaci horskú krajinu. Hotel funguje dodnes. 

Hotel FIS v Štrbskom plese tvarovo zapadol do horskej krajiny. Alexander Jiroušek, Register ÚSTARCH SAVHotel FIS v Štrbskom plese tvarovo zapadol do horskej krajiny.

zotavovňa Morava 

Za touto funkcionalistickou stavbou stojí významný moravský architekt Bohuslav Fuchs.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite