Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anketa: Kniha roka 2017

.elena Akácsová .kultúra .anketa

Ktorá pôvodná slovenská kniha a ktorá kniha preložená do slovenčiny alebo češtiny vás v tomto roku najviac zaujala? Pýtali sme sa osobností a mnohých sme dostali do rozpakov treťou pridanou otázkou na knihu, ktorú považujú za sklamanie či rovno „prúser" roka.

Anketa: Kniha roka 2017 PRESSFOTO HYNEK GLOS/DEJVICKÉ DIVADLO V predstavení Dejvického divadla Vzkříšení od tajomného autora Daniela Daubta prežívajú postavy rovnaké osudy ako hrdinovia poviedok Daniela Majlinga Ruzká klazika. Náhoda? Nemyslíme si!

tomáš Janovic, spisovateľ

1. Kornel Földvári: O sebe (LIC), editor Peter Krištúfek. Ján Buzássy: Nábrežie (Petrus), ilustroval Pavel Vilikovský. Prečo? Ako povedal Jajkele: „Sú knihy, pri ktorých neľutujem, že som sa naučil čítať." 

2. Vytiahol som z knižnice večne mladého Ivana Wernischa. Čítam jeho zbierky v originálnej češtine stále znova, lebo ako povedal Jajkele: „Sú knihy..."

lubomír Longauer, výtvarník

1. Monografia kolegu maliara Daniela Fischera. Fischer je jeden z nadôležitejších súčasných slovenských výtvarníkov, pracuje sústredene a nenecháva sa vyrušovať, jeho dielo je nadčasové. Kniha je objemná, treba sa k nej vracať, taká kniha sa dedí.

Ján Štrasser: František Mikloško: Rozhovory o dobe a ľuďoch (Slovart).Pochádzam z podobného prostredia ako Mikloško, sme jedna generácia, netajím, že sa roky poznáme. Žili sme v rovnakej dobe a poznám aj väčšinu ľudí, o ktorých sa v knihe hovorí, je preto prirodzené, že som bol náramne zvedavý, čo Fero o tej dobe a ľuďoch hovorí.

2. Svetlana Alexijevič: Časy zo second handu: Koniec červeného človeka (Absynt). Sovietsky človek nie je celkom totožný s naším socialistickým človekom, ale majú mnoho spoločné. Narodil som sa v roku 1948 a prežil som prvých 41 rokov života v krajine, ktorej reálny vládca sídlil v Moskve, kniha je aj o mne.

3. Sklamanie býva z nesplneného očakávania, trebárs, keď sa niekomu kvalitnému nevydarí kniha. Také som nezažil, ale jedovatého svinstva vyšlo dosť a také zas nečítam.

mila Haugová, poetka:

Hlasujem, samozrejme, za poéziu a je to kniha Viktor Suchý: Básne o počasí, Modrý Peter 2017. Azda žiadna kniha z tohto skvelého vydavateľstva sa tak nehodila do edície Mušľa. Prečítajte si aj vy milí čitatelia: na pláži v Tenby/prikladám mušľu k uchu/akési tajné/more bez šumu. Zaručujem, že aj ostatné básne sú rovnako zaujímavé a krásne a nech si ich prečítajú aj  tí, ktorí poéziu nečítajú. Možno začnú. 

martin Šútovec, karikaturista:

1. Daniel Majling: Ruzká klasika (Brak). Majling má mimoriadny cit pre komický potenciál ruského patetického neboráctva a neváha ho použiť. Vieme to už z divadla, teraz si pre nás prichystal zbierku falošných poviedok. Keďže pochádza už z generácie, ktorej sa nedotkla rusifikácia, za obzvlášť zábavné považujem okrem pseudoruského štýlu aj pseudoruské slovíčka. Veľmi som sa smial.

2. Aľa Rachmanová: Továreň na nového človeka (Premedia). Toto čítajte, „rusofili”! 

„Fischer je jeden z nadôležitejších súčasných slovenských výtvarníkov, pracuje sústredene a nenecháva sa vyrušovať, jeho dielo je nadčasové.“

Michael Chabon: Zázrační hoši (Argo). Čakal som preklad minuloročného Moonglow, dočkal som sa Wonder Boys (1995). Chabon píše knihy, ktoré nechcem, aby sa skončili.

3. Už dlhé roky existujúce aj neexistujúce učebnice pre naše deti a mládež. Trpkú úrodu tohto prístupu budeme žať v nasledujúcich desaťročiach.

tomáš Weiss, editor Medziknihami.sk:

1. Ján Štrasser: Osem vytrvalých (LIC). Když člověk žije profesně už pár let mezi knihami, musí mu kniha rozhovorů se slovenskými vydavateli padnout do oka. Jak to s těmi knihami na Slovensku je? Podívat se trochu za kulisy, trochu do kuchyně. Těch osm statečných jsou navíc opravdu srdcaři, lidé, kteří to s knihami myslí vážně.

2. Olivier Bourdeaut: Čekání na Bojanglese (Plus). Kniha důvtipná, podobná ohňostroji, podvratná, stylizovaná, anarchistická, soucitná, melancholická, něžná. Trochu Pěna dní a Zazi v metru, trochu Saturnin a co já vím...třeba i Pipi Dlouhá Punčocha. Díky ty jeden Frantíku zlatej za takovou knihu!

3. Nechci žádnou konkrétní knihu splachovat, ale mám jednu stížnost na vydavatele en bloc: nesázejte ty knihy tak malýma písmenama! Nevěřili byste, jak taková titěrná sazba odradí případného čtenáře i od dobré knihy. Možná to nějak souvisí s globální vizualitou a menším soustředěním, ale pidi sazba je smrt!

Veľký mystifikátor Daniel Majling prichystal zbierku falošných po - viedok Ruzká klazika. Veľmi originálny fejk.BORIS NÉMETHVeľký mystifikátor Daniel Majling prichystal zbierku falošných po - viedok Ruzká klazika. Veľmi originálny fejk.

gabriela Rakúsová, literárna kritička:

1. Juraj Šitzer: Nechcel som byť žid (F.R.& G.). Táto závažná kniha prináša i zásluhou editora Olega Pastiera známe aj nové skutočnosti o autorovi a o období vojnového slovenského štátu. 

Peter Milčák, Marek Ormandík (eds.): Ako sa číta obraz: Tridsaťšesť autorských interpretácií (Modrý Peter). Kniha predstavuje výpovede našich súčasných výtvarníkov všetkých generácií nielen o ich dielach reprodukovaných v knihe.

2. Osip Mandeľštam: Zázrakmi chránená tíš (F.R.&G.). Preklad: S. Čechová, J. Juráňová, J. Kvapil, J. Mihalkovič, J Šrasser, J. Zambor. Knihu s podtitulom Básne, eseje, spomienky zostavil Pastier a je v nej všetko z hľadiska obsahu i rôznorodosti žánrov, čo si príjemca môže želať vedieť o autorovi a o dobe, v ktorej žil. 

roman Joch, Občanský institut 

2. Tuvia Tenenbom, Všechny jejich lži (Zeď). Brutálne vtipný a zábavne krutý pohľad na dnešnú Ameriku, predovšetkým na jej rasovú otázku. Čo autor zistil počas cesty okolo USA, to vám ich oficiálne miesta nepovedia. A vy po prečítaní pochopíte, prečo si Američania zvolili Trumpa.

františek Mikloško, politik:

1. Martin M. Šimečka: Medzi Slovákmi, (N Press). Rád čítam knihy, ktoré sa dotýkajú obrysov slovenskej duše. Aj keď si Martin M. Šimečka ako východisko zobral typickú slovenskú ľahostajnosť k behu dejín, odkryl pri tom veľa zaujímavých a pekných pohľadov na tento fenomén. 

2. Rod Dreher: Benediktova voľba (Postoj).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite