Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Tomáš Němeček: Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku ● FILM Zabitie posvätného jeleňa ● HUDBA Mavis Staples: If All I Was Was Black

Pre mládež, čo nechce čítať Babičku

KNIHA Tomáš Němeček: Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku | Mladá fronta 2017 | ●●●●●

Náš stály spolupracovník Tomáš Němeček nie je len novinár, advokát a komunálny politik, on okrem toho píše aj vtipné a poučné knižky o českých velikánoch pre deti od 9 rokov. Ak si tú knižku náhodou prečíta aj dospelý, užije si ju možno ešte viac ako školopovinné decko. Ale inak: Pamätám si dobre na učiteľku, ktorá nám o spisovateľoch rozprávala tak, akoby to boli hotoví svätci, vlastne ani nie svätci, lebo aj tí mali rôzne ľudské slabosti a chyby. Pre ňu to boli dokonalé bytosti, ktoré len tvorili či povznášali národ. Prednášala nám to plačlivým hlasom ako v krematóriu pri rozlúčke s mŕtvymi. A tí spisovatelia pre nás aj mŕtvymi zväčša ostali. Němeček na to ide inak, vo svojich knižkách pripomína dôrazne aj chyby, zlyhania či ťažké životné voľby, ktorými českí velikáni prešli. Napríklad Božena Němcová mala šťastie aj smolu, že neustále okúzľovala mužov, a tak popri písaní, výchove štyroch detí, finančnom zabezpečovaní rodiny, musela  riešiť aj otázku, či má zmysel udržiavať komplikované manželstvo alebo city, ktorého milenca opätovať a ktorého odmietnuť (takmer vždy si vybrala zle).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite