Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Panelák z Humenného: V dobrej bytovke sa cítite ako v rodinnom dome

.denisa Gdovinová .kultúra

Dve dôležité architektonické ocenenia tento rok získala architektúra z východného Slovenska. Cenu Arch získala kaplnka v lesoch pri Poprade a Cena Dušana Jurkoviča patrí bytovému domu v Humennom.

Panelák z Humenného: V dobrej bytovke sa cítite ako v rodinnom dome Martin Pitoňák

bytové domy patria pre architektov k tým najťažším zadaniam. Ako možno z obyčajného paneláku vytvoriť výnimočný? Ako vyzerá bytovka, v ktorej sa dobre býva? 

Na pohľad jednoduchý bytový dom v Humennom dostal Cenu Dušana Jurkoviča od Spolku architektov Slovenska oprávnene. Práve na jeho príklade možno vidieť, čo všetko musí mať kvalitný panelák.

Záber na vchod atypického, no na prvý pohľad obyčajného bytového domu.

Martin PitoňákZáber na vchod atypického, no na prvý pohľad obyčajného bytového domu.

Aj keď stavba s názvom Mlyn v Humennom znie romanticky, skrýva sa za ňou trochu pragmatickejšia história. Nešlo o starobylý vodný mlyn, ale o elektrický mlyn postavený v časoch socializmu, priamo v pokojnej štvrti rodinných domov. Obyčajná šedá socialistická „kocka” chátrala a v rodinnej štvrti dlho prekážala. 

Rozpadnutej stavby sa chytil investor SV Reality, pre ktorého to bola vôbec prvá stavba. Návrh paneláku pripravil košický ateliér Atrium Architekti, no architekt Michal Burák vyzdvihuje najmä odvahu a otvorenosť investora, ktorá bola pre projekt zásadná. „Prichádzali sme s drahými nápadmi a mysleli sme si, že nám to neprejde, že sme už prestretlili. Ale on išiel do všetkého,” vysvetľuje Burák. 

„Architekti pracovali aj s drevom, pravým agátom, ktorý použili na fasáde, či na schodoch a podlahe.“

V čom je skrytá tá kvalita? Sú to na pohľad neviditeľné veci, ktoré však najvýraznejšie zaručujú pocit dobrého bývania – materiály.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite