Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Samoúnos, samozbitie, samovražda

.lucia Faltinová .kultúra .knižnica

Je to jedinečný, autentický materiál. Ľuba Lesná sleduje udalosti spojené s únosom syna bývalého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča roky a s priamym osobným zapojením.

kniha Únos s podtitulom Čierna diera demokracie nemohla prísť vo vhodnejšom čase. Zrušením Mečiarových amnestií sa otvorila diera v dosiaľ nedobytnom múre arogancie a svojvôle moci. Tu už dávno nejde o múr berlínsky, ale slovenský. A je na nás, či túto situáciu využijeme na to, aby sme ho konečne zbúrali a kamene použili na stavbu jedného z pilierov demokracie: spravodlivosti. Vzhľadom na stav nášho súdnictva totiž stále hrozí, že kauzu únosu doriešia nespočetné papierové hlavy, ktoré sa hrozia straty postavenia a bezmedznej slobody. Ako otvorená hnisajúca rana by v tomto prípade kauza s takým obrovským spoločenským dosahom spôsobila sepsu, ktorá embryo našej demokracie pochová.

Kniha sa nám teda dostáva do rúk a z nich azda aj do mysle a pamäti. Za interpretov únosu prezidentovho syna sa dnes pasujú tí, ktorí o ňom vedia zväčša len útržkovito a povrchne – čo je príznačné pre nedostatok kritického myslenia a osobnej integrity. Z témy robia senzáciu. Jedných vedie túžba unášať sa prúdom retrovášne. Iní bažia po hviezdičke na nebi slovenskej kinematografie, ktorá robí zo Slovenska raj mafiánov, dílerov, pašerákov, sociek. A napokon sú tu aj bezpečnostní analytici typu 007, ktorých profesijne odstavilo vlastné ego a usilujú sa postaviť si aspoň bustu. Ľuba Lesná patrí k hŕstke tých, ktorí sú výzvou pre naše osobné a národné delúzie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite