Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.recka týždňa: LCD Soundsystem – American Dream

.filip Olšovský .kultúra

James Murphy možno trochu zosmutnel, už spieva menej o tancovaní a viac o smrti, no stále si pevne drží pozíciu toho, ktorý je jednou nohou dnu a druhou von. A jeho American Dream je jedným z najlepších albumov posledných rokov.

.recka týždňa: LCD Soundsystem – American Dream

jamesa Murphyho sa od začiatku jeho muzikantskej kariéry drží jedna unikátna vlastnosť. Dokáže byž zároveň súčasťou hudobnej scény, aj jej komentátorom. Taká bola Murphyho dídžejská kariéra, taký bol prelomový debut jeho projektu LCD Soundsystem a presne taký je aj jeho comeback American Dream. Okrem toho, že je, len tak mimochodom, jedným z najlepších albumov tohto roka. Ale po po poriadku. 

Legenda hovorí, že Murphy sa pre založenie LCD Soundsystem rozhodol preto, že ho niekedy na prelome tisícročí prestala baviť tanečná hudba, ktorú ako DJ mixoval. Z trucu nahral singel Losing My Edge a na vlastné prekvapenie ho o pár dní našiel v pravidelnej rubrike časopisu NME ako pieseň týždňa. Prišli prvé ponuky na živé hranie či ďalšie songy, a tak bol Murphy nútený dať dokopy kapelu. Tak nejak vznikli LCD Soundsystem, jedna z najvplyvnejších kapiel posledných rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite