Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aké koncerty prinášajú Konvergencie 2017?

.daniel Hevier ml. .kultúra

Žánrový presah, spájanie národností, prepojenie slovenských interpretov s tými zahraničnými, vytváranie nových projektov. Konvergencie sú klenotom medzi našimi hudobnými festivalmi.

Aké koncerty prinášajú Konvergencie 2017? Florian Kalotay

za tých osemnásť rokov vyrástli, ale stále sú sympatickým, komunitným stretnutím priateľov a priaznivcov kvalitnej komornej hudby. Tá si vyžaduje sústredené počúvanie zo strany poslucháčov a zahodenie epigónstva od interpretov. Ak nemáte čas ísť na celý festival, odporúčame prísť si pozrieť a vypočuť aspoň niektorý z týchto koncertov.

Z BENÁTOK DO VIEDNE (A PODOLÍNCA)

20. 9. 2017 / 20:00 HOD. / DÓM SV. MARTINA

Benátky, Viedeň a Podolínec. Tento zvláštny trojuholník sa vyskladal u Antonia Vivaldiho. Svetoznámy skladateľ sa narodil v Benátkach, zomrel vo Viedni a časť jeho tvorby sa objavila v Kláštore piaristov v Podolínci. Historická aj duchovná dominanta tejto obce mala už na tú dobu unikátnu zbierku hudobnín, z ktorej vyčnievalo duchovné dielo Vivaldiho. Po zreštaurovaní ho nahral súbor Solamente naturali na album Talianske koncerty z Podolínca. Pripomenieme si aj tvorbu neapolského komponistu Giovanniho Battistu Pergolesiho, ktorý stál na čele operného žánru opera buffa, no svoju vážnejšiu polohu pretavil v komornom diele, v uvádzanom motete In coelestibus regnis. Vzácne bude aj stretnutie s hudbou Nicola Porpora, talianskeho skladateľa, dnes už takmer zabudnutého, ktorý však mal nesmierne bohatý umelecký život, veď spolupracoval so slávnym kastrátom Farinellim, bojoval o svoje postavenie s Alessandrom Scarlattim, a svoje dielo musel obhajovať pred samotným cisárom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite