Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

World music – esperanto 21. storočia?

.vladimír Potančok .kultúra .hudba

Medzi interpretmi, ktorí prídu koncom septembra na druhý ročník World Music Festivalu Bratislava, je aj poľská skladateľka, speváčka a hudobníčka Karolina Cicha. V jej programe zaznejú piesne v deviatich jazykoch, ktorými sa kedysi bežne hovorilo v poľskom meste Białystok na hraniciach s Bieloruskom

World music – esperanto 21. storočia? PRESSFOTO TOMASZ KACZOR Poľská muzikantka Karolina Cicha pripravila s Bartom Pałygom projekt Wieloma językami.

osem z jazykov, ktoré Cicha vo svojej tvorbe využíva, je živých a dodnes sa používajú. Deviaty je umelý jazyk esperanto. Tento všejazyk znie väčšine ľudí povedome, aj keď ho neovládajú – a nejako podobne je to aj s hudbou, pričom o tej, ktorej sa vraví world music, to platí obzvlášť. Esperanto, je v súčasnosti najrozšírenejší medzinárodný umelý jazyk, ktorým sa hovorí vo viac ako 100 krajinách sveta, aj keď najviac v strednej a východnej Európe, Brazílii a Číne. Celkový počet používateľov esperanta sa odhaduje na stotisíc až dva milióny. Základy tohto jazyka uverejnil v roku 1887 očný lekár Ludvik Lejzer Zamenhof, rodák z Białystoku. 

V tom čase bolo toto mesto súčasťou Ruska, takže aj jeho spis o novom jazyku vyšiel po rusky s podpisom Doktor Esperanto. Na prelome 19. a 20. storočia bol Białystok obývaný mnohými národnosťami, okrem Poliakov a Rusov tu žili aj Bielorusi, Nemci či židia. Zamenhofovým ušľachtilým, ale nenaplneným cieľom bolo odstrániť medzi nimi jazykovú bariéru a spolu s ňou aj problémy a spory, ku ktorým často dochádzalo. Medzičasom sa ponad Białystok prehnalo 20. storočie so všetkými jeho búrkami vrátane dvoch svetových vojen. Dnes tvoria 97 percent obyvateľov tohto tristotisícového mesta Poliaci, ostatní sa hlásia k ruskej, tatárskej, ukrajinskej alebo rómskej národnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite