Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Twin Peaks je už len pre masochistov

.filip Olšovský .kultúra .film

Najprv bolo koncom mája veľké haló okolo jeho návratu. Teraz, po odvysielaní posledných dvoch dielov, je ešte väčší humbug okolo tajomného konca. No tretia séria Twin Peaks bežala celý ten čas medzi tým. A to je jej hlavný problém.

Twin Peaks je už len pre masochistov SHOWTIME NETWORKS/PROFIMEDIA Kyle MacLachlan ako jedna z verzií postavy agenta Coopera v práve skončenej tretej sérii seriálu Twin Peaks.

osemnásť epizód, každá z nich má vyše trištvrte hodinu. Dovedna nejakých 14 až 15 hodín materiálu, ktorý sám jeho tvorca David Lynch odmietol titulovať ako seriál, ale ako film, ktorý je len z praktických dôvodov distribuovaný po častiach. To je luxusný priestor, v ktorom sa dá rozohrať, zašmodrchať a pokojným tempom rozuzliť nie jedna, ale niekoľko príbehových línií. O to viac, ak máte za sebou dve série, v ktorých ste postavám vybudovali celú mytológiu a nepriamo im založili fankluby po celom svete. To by však Davida Lyncha nebavilo. On si musel už z princípu vybrať úplne inú cestu. V poriadku. Pokiaľ by tá cesta dávala aspoň nejaký zmysel. Ani nie nevyhnutne logický, ten vo svete Twin Peaks žiadny jeho fanúšik príliš nepreceňuje. Nová séria však nedáva zmysel čisto po diváckej stránke. Nový Twin Peaks je jednoducho nudný a jeho pozeranie je často stratou času.

iný trpaslík

Nová séria sa začína presne tam, kde sa pred takmer dvadsiatimi šiestimi rokmi skončil pôvodný príbeh – v miestnosti s červenými závesmi. Prvé dva diely sú plné surreálnych útrap, ktorých je už len v týchto dieloch viac než za celé predchádzajúce série.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite