Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Medziriadky: Nie je dôležité vyhrať, ale konfrontovať sa

.radovan Potočár .kultúra

Prihlásiť sa dobrovoľne s textom do literárnej súťaže si väčšinou vyžaduje dostatočné ego či nedostatočnú súdnosť. V prípade Medziriadkov je však samotné súťaženie iba zámienkou.

Medziriadky: Nie je dôležité vyhrať, ale konfrontovať sa Radovan Potočár

okolo roku 2010 som sa zapájal do jednej literárnej súťaže za druhou. Nejakú literárnu cenu pre školákov udeľuje každá poriadna knižnica či mestský úrad. V ponuke je všetko od matičiarskych obludností až po – azda dobre mienené, no kdesi v normalizácii zaseknuté – okresné prehliadky. Do toho prišli v roku 2011 moje prvé Medziriadky. 

„Literárne sústredenie“ neznelo v súvislosti s písaním menej odpudivo než „mestský úrad“. Z Medziriadkov sa však vykľul týždeň, keď mi prvýkrát niekto k mojim textom čosi povedal. Na prednáškach som si zapisoval mená neznámych spisovateľov. Na tvorivých dielňach potajme gúglil, čo znamená sidžo. V nasledujúcich rokoch som sa na Medziriadky vracal.

poučiť sa z cudzieho – písania

V auguste 2017 čakám s ostatnými organizátormi v areáli pri Duchonke na účastníkov. Zo stoviek detí a mladých ľudí zapojených do súťaže porota vybrala asi päťdesiatku, ktorá dostala ako odmenu pozvanie na literárny týždeň s porotcami, lektormi a literárnymi hosťami. Niektorí sa úzkostlivo držia svojich kufrov, možno to „literárne sústredenie“ v prvých momentoch v duchu ľutujú, iní sú na Medziriadkoch stálicami.

„Väčšina súťaží mladým autorom ponúkne len veľmi chabú spätnú väzbu alebo je otvorene orientovaná na oceňovanie už vyzretých autorov,“ hovorí Viliam Nádaskay, ktorý na letné sústredenie prichádza opakovane. „Medziriadky poskytujú jedinečný priestor konfrontovať svoje písanie s ľuďmi, ktorí k nemu majú čo povedať a dostať konštruktívnu kritiku. Dávajú možnosť zoznámiť sa s tvorbou iných mladých ľudí, uvažovať o nej, hľadať súvislosti a poučiť sa i z cudzieho písania.“

„Z Medziriadkov sa vykľul týždeň, počas ktorého mi prvýkrát niekto k mojim textom čosi povedal.“

V porote ôsmeho ročníka súťaže, ktorá hodnotila práce začínajúcich autorov, sa opäť stretli poetka, prekladateľka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová, literárna vedkyňa Marta Součková a divadelný dramaturg a pedagóg Miro Dacho. Jej novými členmi sa stali prozaička Mária Modrovich a básnik a prekladateľ Petr Borkovec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite