Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bosý film

.zuzana Mojžišová .kultúra .film

Český filmový režisér Jan Svěrák má vo svojich hraných projektoch vždy na poste scenáristu zas „iba“ Svěráka. Niekedy je to on sám, inokedy ide o otca Zdeňka. Tentoraz je to pomiešané.

otec napísal knihu s pekným názvom  Po strništi bos, syn ju rovnomenne adaptoval pre film, o dialógy sa zas postaral otec... Už pred premiérou nám v reklamných upútavkách obaja tvorcovia jasne naznačili, kam si máme na časovej osi ich príbehov umiestniť tento posledný. Celkom na začiatok. 

Obecná škola (1991) nám rozprávala o povojnových  detských i dospelých postavičkách sústredených okolo miestnej základky. Mnohí si asi pamätáme pána riaditeľa Hrušínskeho: „Haló, haló, školní hlášení. Naše škola získala několik vstupenek na divadelní představení Idiot. Rodiče, kteří chtějí vidět Idiota, nechť přijdou do ředitelny.“ A – samozrejme – učiteľa Hnízda, Igora, uniformovaného a prísneho. Kolja (1996) bol o dospelom chlapovi a malom chlapcovi, osud ich spojí celkom nevyspytateľne, keď sa na nich spočiatku pozeráte, mlčiaceho drobca a zachmúreného dlháňa, obavy sa vás zmocnia, ale oni dvaja to našťastie ustoja, a hoci to sprvu tak nevyzerá, budú to „nejlepší dny, co ste kdy měli“. Vo filme Vratné lahve (2007) nám už „tatínek“ zostarol. Má celkom šedivú bradu, penzista brigádnik v sídliskovom supermarkete v nedávnych dobách, keď sa ešte použité fľašky nestrkali do papule automatu, ale do ruky človeku v okienku. Tu sa chronológia prerušuje a vraciame sa späť. 

návrat do detstva

Po strništi bos, rovnako ako Obecná škola, je ponukou pre diváka, aby sa – prostredníctvom príbehu – na pár desiatok minút opäť ocitol v detstve, v tom zväčša čarovnom období života, keď  sa v duši malé okamihy vedia šmahom ruky premeniť na veľké veci a vážne dejinné udalosti bývajú vnímané ako podružné nepatrnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite