Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ktorou postavou by ste chceli byť?

.elena Akácsová .kultúra .film

Sú filmoví hrdinovia, ktorých obdivujeme a s ktorými by sme si hneď vymenili miesta a žili ich filmový život! Chceli by sme byť ako oni, mať to, čo majú oni, byť tam, kde žijú oni, robiť to, čo robia oni a/alebo robiť to tak, ako to robia oni.

Ktorou postavou by ste chceli byť? IMAGE CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA Tilda Swinton ako slávna rocková hviezda Marianne a Matthias Schoenaerts ako jej partner Paul vo filme režiséra Lucu Guadagninoniho Oslnení slnkom (2015).

tomáš Němeček, novinár a právnik

Ale těch je moc, mě by bavilo žít ve spoustě filmů! Měnil bych s panem Benettem v Pýše a předsudku (třeba ve verzi z roku 1995, hrá ho Benjamin Whitrow), s hrabětem i jeho zeti v Panství Downton (h: Jim Carter, 2010), dokonce i s klaunem očkatým Marlinem a želvou Bourákem v Hledá se Nemo (2003). V zásadě totiž nežádám o moc víc, než abych jako otec dokázal vyjít s vlastními potomky.

ján Oravec, prezident ZPS

Menil by som s Arthurom Dentom zo Stopárovho sprievodcu Galaxiou (h: Martin Freeman, 2005). Všetci vieme, že Arthur je úplne obyčajný človek, ktorého Ford Prefect odtiahne do vesmíru krátko predtým, než iní mimozemšťania, Vogoni, kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice zničia celú Zem. Putujúc vesmírom spolu hľadajú otázku Života, Vesmíru a všetkého, ku ktorej poznáme len odpoveď „42“. Otázku Artur neobjaví, ale zato zažije neuveriteľné dobrodružstvá. Inak ma vo filmoch všeobecne nefascinujú príbehy superhrdinov, ktorí sú predurčení konať hrdinské skutky od rána do večera. Nefascinujú ma ani antihrdinovia, ktorí zasa od rána do večera musia páchať zlo. Fascinujú ma „nepravdepodobní hrdinovia“, ktorí svoju hrdinskú úlohu spočiatku odmietajú a až postupne začínajú chápať, že nie niekto iný, ale oni to musia zvládnuť. V tejto kategórii sa u mňa nachádzajú tak rôznorodé filmové postavy ako Rick Blaine z filmu Casablanca (h: Humphrey Bogart, 1942), Bilbo Baggins z Hobbita (h: Martin Freeman, 2012–2014), či Neo z Matrixu (h: Keanu Reeves, 1999). A úplne najradšej mám filmy o nepravdepodobných hrdinoch, natočené podľa skutočných udalostí. Napr. Paul Rusesabagina, manažér hotela v doslova mrazivom filme Hotel Rwanda (h: Don Cheadle, 2004) či anglosaský panovník Alfréd z 9. storočia nášho letopočtu (film Alfréd Veľký z roku 1969, h: David Hemmings), ktorý bol skôr intelektuál, ale po vpáde Vikingov bol nútený bojovať s nimi a po opakovaných krutých konfliktoch vyhral, aby zabezpečil ochranu Británie pred vonkajším nepriateľom, rozkvet vzdelanosti, zjednotenie právneho systému, čo mu ako prvému vynieslo titul kráľ Anglicka a prívlastok Veľký.

„V zásadě nežádám o moc víc, než abych jako otec dokázal vyjít s vlastními potomky.“

marína Gálisová, redaktorka .týždňa

Mojím večne nedosiahnuteľným vzorom je Dude Lebowski z filmu Big Lebowski (h: Jeff Bridges, 1998).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite