Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo je to kniha na dovolenku?

.elena Akácsová .kultúra .knižnica

Oslovili sme obvyklých podozrivých z čítania kníh v okruhu autorov a priateľov .týždňa, aby sa s nami aj toto leto podelili o tipy na dovolenkové čítanie. Spolu so skvelými knižnými tipmi sme dostali aj pár zaujímavých úvah, čo to vlastne je tá kniha na dovolenku.

Čo je to kniha na dovolenku?

igor Rjabinin, Kníhkupectvo Pod Vŕškom

Daniel Majling: Ruzká klazika (Brak, 2017). Tak sa nám lacné kópie originálov a svetových značiek zjavili už aj na pultoch kníhkupectiev. Toorgenef či Tolsztoi. Aj tu sa riešia tie najväčšie témy, ako sú láska a smrť a nepochybujem, že aj tieto poviedky budú vyvolávať vášnivé debaty o osudoch a etike hlavných postáv.  Že je to len „fejk"? Neverte tomu, je to originálne a zábavné a ako sa dozvieme aj z obálky, nie je to brak.

táňa Pauhofová, herečka

Najviac odporúčam knihu Zdroj (Berlet, 2000) od Ayn Randovej. Fascinujúce čítanie o človeku. Tú už mám za sebou, takže ja si so sebou balím knihu ťažšiu ako celý kufor, ale som presvedčená, že bude stáť za to – Atlasová vzpoura (Dokořán, 2014) od tej istej autorky. A rozhodne odporúčam všetky knihy vydavateľstva Absynt – z edície Prekliati reportéri. Nech ten čas s knihou stojí za to!

františek Mikloško, politik

Peter Seewald: Benedikt XVI.: Posledné rozhovory (Spolok svätého Vojtecha, 2017). Seewald sa stal znalcom a kronikárom Ratzingerovho života a vnútra. Emeritný pápež Benedikt XVI. sa v odpovediach  uvoľnil, nemusel už brať ohľad na svoj úrad. Obidvaja vedeli, že to je ich posledný rozhovor a možno práve to umožnilo pápežovi nechať nazrieť do svojho vnútra, nevyhol sa žiadnej odpovedi, v rozhovore nechýbal smiech ani plač. Pápež hovorí o detstve, štúdiách, nemeckom akademickom prostredí, Vatikáne. Znovu si uvedomujeme, že v tomto pápežovi odchádza možno posledný svedok 20. storočia, výnimočný vzdelanec, človek, ktorý vie o vážnych duchovných a intelektuálnych problémoch hovoriť celkom obyčajným jazykom. Je to ľahké a pritom tak vážne čítanie. Ideálne na leto.

ivan Kamenec, historik 

Na dovolenku by som odporúčal dva „čerstvé" zväzky časopisu Kritika & Kontext: Dvojčíslo 47-48 s vynikajúcimi textami k 20. výročiu časopisu a číslo 51 venované osemdesiatym narodeninám Tomáša Janovica. Pre vtip, esprit a porozumenie. Okrem toho knihu Jána Hlavinku Dôjsť silou-mocou na Slovensko a informovať... - Dionýz Lénard a jeho útek z Majdanku. (Veda, 2016). Pútavé čítanie o nepatetickom, nepoznanom, no pravdivom príbehu z dejín holokaustu na Slovensku. 

zuzana Mojžišová, filmová kritička

Práve som dočítala zbierku rozkošných, ale aj hlbokých poviedok americkej spisovateľky Aimee Benderovej Tvrdohlavá stvoření (Pistorius & Olšanská, 2017), absurdné aj reálne zároveň. V Artfore majú aj jej román Zvláštní smutek citronového koláče (Argo, 2013), myslím, že sa ním ešte pred prázdninami obdarujem.

pero Le Kvet, patafyzik

Ve světle nebo ve stínu (Povídky inspirované obrazy Edwarda Hoppera), zostavil Lawrence Block (Metafora, 2017). Prudko čitateľná kniha skvelých poviedok od 15-tich svetových prozaikov. Čitateľ si môže vychutnať širokú škálu žánrov od hororu cez detektívku až po poviedky tajomné, fantastické a romantické. Ruzká klazika, zostavil a preložil Daniel Majling (Brak, 2017). Ruskí klasici sa v lete (a nielen v lete) čítajú ťažko, ale tento výber „fejkových“ poviedok ruzkých klazikov je na letné čítanie ideálny.

peter Krištúfek, spisovateľ a režisér

József Demmel: Panslávi v kaštieli (2017, Kalligram). Devätnáste storočie je v slovenských dejinách ešte stále ponorené v dohadoch a hmle – alebo sa stáva nudnou odrhovačkou na hodinách dejepisu. Maďarský historik József Demmel opravuje rozličné mýty a rozpráva o niečom takom neuveriteľnom, ako je slovenská šľachta. Ak máte radi štúrovcov, odporúčam. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Magický průvodce městem pod pahorkem (2017, Paseka). Alebo je tu niečo ľahšie na pláž. Mal som pocit, že takéto knihy sa dnes už nepíšu – hravý mestský magický realizmus okorenený typickým fínskym humorom.

barbora Kardošová, spisovateľka a vydavateľka audiokníh

Pre tých čitateľských závislákov, čo by najradšej čítali aj pri výstupe na Kriváň alebo ťahaní karavanu do campingu odporúčam audioknihy do ucha. Vynikajúco načítaná Janom Vlasákom je napríklad kniha Muž jménem Ove (OneHotBook, 2014) od Frederika Backmana, pre tých, čo sa radi zasmejú a veria, že aj ten najväčší frfľoš má v podstate úžasne dobré srdce. Nadšencom severskej krimi odporúčam audioknihy Samuel Bjork: V lese visí anděl a Sova (Albatros Plus, 2016) – číta Petra Špalková. Pre milovníkov Matkina jeho Mexickú vlnu – číta Marián Mitaš s hudbou Michala Novinskeho (Wisteria Books, 2016) a pre rodičov s deťmi na cestu autom neskromne odporúčam vlastnú sériu srandovných príbehov Traja kamoši a fakticky fantastický bunker a Traja kamoši a fakticky fantastický poklad. Číta rovnako fantasticky Rišo Stanke (Wisteria Books, 2015, 2016). 

petr Minařík, vydavateľ, Větrné mlýny, s. r. o.

Léto je zbytečně dlouhé a horké, porazit se prakticky nedá. Ale jako na poušti pomáhá zahnat žízeň teplý čaj, je třeba taky literárně přiložit do ohně. Navrhuji tuto prázdninovou triádu: Franz Kafka – Zámek, Robert Musil – Muž bez vlastností, James Joyce – Odysseus. Na konci srpna, až bude úkol splněn, tak za odměnu skvělého Ondreje Štefánika a jeho román Som Paula (Tatran, 2016). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite