Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ohlodaný na kosť

.mário Gešvantner .kultúra .knižnica

Pre niekoho môže byť kniha marockého autora Mohameda Šukriho Nahý chlieb pornografiou. Predovšetkým je to však príbeh človeka, ktorý sa vyhrabal zo špiny a zla na piedestál rešpektovaného arabského spisovateľa.

nahý chlieb (v origináli al-Chubz al-Hafi) vyšiel v slovenčine vo vydavateľstve BRaK v novej edícii Dezorient Express a vo vynikajúcom preklade Mareka Briešku. Vďaka grafickej úprave Tomáša Kompaníka aj vynikajúco vyzerá. No čítanie to veru príjemné nie je. Šukri totiž píše drsne, jazykom ohlodaným až na kosť, píše o svojom živote, ktorý si môže podať ruku s tými najhoršími nočnými morami.

arabský Burroughs

Kniha Nahý chlieb sa často porovnáva s kultovým románom Nahý obed od duchovného otca bítnikov Williama S. Burroughsa. A nejde len o podobnosť v názve. Burroughs píše podobne pouličným jazykom o feťákovi v Tandžeri, Šukri o chlapcovi na hrane zákona v tom istom meste. Nahý obed vyšiel prvýkrát vo Francúzsku, Nahý chlieb dokonca v cudzom jazyku – v angličtine. Šukriho kniha bola doma zakázaná a v Maroku vyšla až po dvadsiatich rokoch, Burroughs stál za údajnú obscénnosť pred súdom, vyhral až po siedmich rokoch... Lenže zatiaľ, čo Burroughs vplieta do knihy aj zážitky z iných miest a iných ľudí, rôzne mýty a halucinačné pasáže, Šukri píše len o skutočnosti. O svojom živote, pre ktoré je slovíčko „ťažký“ priveľmi mierne. Píše kruto, od podlahy, pred ústa si nedáva nijaký obrúsok, opisuje zverstvá, ktoré prežil na vlastnej koži, jedno zlo strieda ďalšie. „Je to fascinujúci príbeh samotného Šukriho,“ hovorí prekladateľ Marek Brieška. „Príbeh o tom, ako sa človek, ktorý sa narodil do šialených podmienok, s tyranským otcom, nevzdelanou matkou, do úplnej brutality a zversky prežívanej sexuality a permanentného násilia, dokázal z toho všetkého vyhrabať a stať sa jedným z najvýznamnejších arabských spisovateľov. To je veľká vec!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite