Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Tomáš Nemeček: Tomáš Garrigue Masaryk očima slečny Alice a mistra Viktora; KNIHA Jozef Augustín: Pri káve o káve a kávovinách; FILM Votrelec: Covenant;

KNIHA
Tomáš Nemeček: Tomáš Garrigue Masaryk očima slečny Alice a mistra Viktora, (Mladá fronta 2017)

Náš český spolupracovník a autor stĺpčekov v českej edícii Velikáni do kapsy už priblížil mladým čitateľom Karla IV, Jana Husa a najnovšie Tomáša G. Masaryka. Vysvetliť mládeži niektoré úseky dejín či významné osobnosti je úloha hodná veľkého majstra. Na autora totiž číha niekoľko nebezpečenstiev: že bude nasilu vtipný, čo sa deťom bude zdať nekonečne trápne, že bude príliš zjednodušujúci, čo historici prudko skritizujú, že bude nudný, čo sa nebude pozdávať vydavateľstvu. Tomáš Nemeček si sám dal vysoké ambície: ukázať zložitosť dejov, ktoré sa okolo Masaryka diali, živo priblížiť mnohovrstevnú Masarykovu osobnosť a nevyhnúť sa ani komplikovanejším témam (vzťah Masaryka k Slovákom i Nemcom, ku katolíkom, k Bohu, k Rašínovi, Štefánikovi či Benešovi). Tá knižka je síce vcelku zábavná, nie príliš komplikovaná, vtipne ilustrovaná, ale napriek tomu si ju užijú najmä tí, ktorých história baví a môžu si tak užiť aj rôzne Tomášove hry so spojením Čo by bolo, keby (sa vojna skončila prímerím, keby Masaryk nechcel byť po vojne prezidentom).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite