Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všade samé vajcia

.elena Akácsová .kultúra

Aj programátori majú svoj foklór. A má to aj veľmi tradičný názov – veľkonočné vajíčka. Nejde však o žiadne zdobenie kraslíc robotom, hoci aj taký už existuje. Ide o virtuálnu obdobu ľudového zvyku hľadať po záhrade skryté vajíčka a zajace.

Všade samé vajcia Zsolt Szigetvary/AP/SITA

pred tromi rokmi, keď ste si zadali do Googlu spojenie „do a barrel roll“ – čiže „váľaj sudy“ alebo „gúľaj sa“, otočila sa celá stránka o 360 stupňov. Predtým zas stačilo zadať hocijaké synonymum slova krivý a všetky výsledky sa zobrazili nakrivo. Minulý rok, ak ste hľadali „tic tac toe“ alebo „piškvorky“, namiesto obvyklého zoznamu odkazov na rôzne stránky sa vám otvorila rovno táto hra a mohli ste začať hrať. Ak ste zadali spojenie „blink HTML“, tak vám to síce ponúklo rôzne odkazy na stránky, ktoré riešia ako naprogramovať blikanie, ale zároveň všetky slovíčka blink aj HTML vám stránke blikali.

To všetko sú jednoduché programátorské žartíky, ktoré dostali názov easter egg, čiže veľkonočné vajíčko. Pýtate sa, čo to má spoločné s Veľkou nocou, kraslicami a folklórom? Prekvapivo veľa. Ale po poriadku.

zvony a zajace

Začnime povesťou o zvonoch, ktoré každoročne na Veľkú noc odlietajú do Ríma. Tá nie je neznáma ani u nás. Možno ste počuli aj s tým súvisiacu povesť, že pri bitke na Pijave nemali delostrelci na Veľký piatok z čoho strieľať, pretože ich delá pretavené zo zvonov si len išli vykonať každoročnú povinnú púť, aby im pápež požehnal za verné služby. V každom prípade, ak by niektorý zvon neodletel, tak by to prinieslo obci nešťastie. A tak sa na Veľkú noc nezvoní. Naopak, keď sa zvony „vrátia“ naspäť z výletu a na Bielu sobotu už opäť znejú, toto zvonenie má vraj čarovnú moc. No ale to sme trošku odbočili.

„Poslední mohykáni, ktorí zostávajú verní veľkonočnej tradícii, sú v Googli.“

Zvony z Ríma okrem požehnania a čarovnej moci prinášajú v niektorých krajinách západnej Európy ešte aj veľkonočné vajíčka a tie po ceste zhadzujú kobercovým náletom do záhrad. Niekde, napríklad v Rakúsku a Nemecku, tie vajíčka nosia a prefíkane všelikde ukrývajú namiesto zvonov veľkonočné zajace. Prečo práve ony, to nie je celkom jasné, ale pravdepodobne preto, že zajace sú rovnako ako vajíčka symboly nového života. V oboch prípadoch to zväčša za zvony aj zajace prakticky vybavia rodičia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite