Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorily vychádzajú z hmly

.filip Olšovský .kultúra .hudba

O pár dní vydávajú štvrtý album, na ktorý fanúšikovia čakajú už sedem rokov. Za ten čas Gorillaz dozreli, nazbierali veľa nových spolupracovníkov a priblížili sa k splneniu sna, ktorý stál už pri ich začiatkoch. Byť prvou čisto animovanou kapelou na svete.

Gorily vychádzajú z hmly PRESSFOTO GORILLAZ

prvý z dvojice príbehov vyzerá nejako takto: Murdoc bol hudobný nadšenec, ktorý sníval o vlastnej kapele. Túžil po nej tak veľmi, že sa na úvod rozhodol vykradnúť obchod s hudobnými potrebami. Pri akcii však zranil predavača Stu-Pota, ktorý upadol do kómy. Za trest dostal Murdoc okrem verejnoprospešných prác aj povinnosť stráviť každý týždeň niekoľko hodín so Stu-Potom. Murdoc sa však nepoučil a Stu-Potovi ublížil aj druhýkrát. Na parkovisku pred nottinghamským Tescom chcel zamachrovať pred miestnymi slečnami a počas 360-stupňovej otočky autom mu maród vyletel z okna. Stu-Potovi sa síce pri nehode poškodil zrak, no zároveň sa akýmsi zázrakom prebral z kómy. Vystrašený Murdoc, asi aj zo strachu z oveľa prísnejšieho trestu, prizval Stu-Pota do svojej vysnívanej kapely a dokonca ho spravil frontmanom. Písal sa rok 1997.

Druhý príbeh sa začal ešte o sedem rokov skôr. Vtedy sa Damon s Jamiem stretli prvýkrát. Damon Albarn bol frontmanom Blur, v tom čase ešte len vychádzajúcej hviezdy britpopovej scény. Jamie Hewlett bol výtvarník a animátor, ktorý dostal za úlohu spraviť s Blur rozhovor. S Albarnom si však vôbec nepadli do oka. Aj keď sa ich cesty počas deväťdesiatych rokov ešte niekoľkokrát skrížili, Hewlett Albarna nikdy nenazval inak, než pejoratívnym britským výrazom „wanker“. Uštipačné poznámky si cez médiá posielali dovtedy, kým ich osud nespojil tým najironickejším spôsobom. Obaja sa v roku 1997 rozišli s priateľkami a narýchlo zháňali nové bývanie. Všetky antipatie rýchlo potlačili a odrazu sa z Damona a Jamieho stali spolubývajúci. Dve umelecké duše nahnané rukou osudu do malého priestoru v západnom Londýne.

Netrvalo dlho, a Damon s Jamiem si vymysleli spoločný projekt. „Len sme tak sedeli vedľa seba na gauči, pozerali MTV a rozhodli sa, že si založíme kapelu,“ spomína Albarn. Už bol unavený z Blur i z celého šoubiznisu, a preto sa ešte v ten deň vybral do svojho štúdia vymýšľať novú hudbu. Hewlett dostal za úlohu vymyslieť projektu vizuálnu tvár. Keď sa po celom dni stretli, Hewlett Albarnovi predstavil animovanú štvoricu kreslených postavičiek, z ktorej sa neskôr stala prvá čisto digitálna hudobná kapela. Damon s Jamiem jej okrem prvých pesničiek vymysleli aj kompletnú mytológiu. Napríklad aj ten uletený príbeh o tom, ako sa Murdoc spoznal so Stu-Potom a spoločne s bubeníkom Russelom a gitaristkou Noodle si založili kapelu Gorillaz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite