Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Machado de Assis: Quincas Borba; DIVADLO Oscar Wilde – Portrét Doriana G.; HUDBA Cold Cold Nights: (The) Last Summer;

KNIHA
Machado de Assis: Quincas Borba (Veľvyslanectvo BFR, 2016)

Nikdy neopustil rodné mesto, už v mladom veku sa etabloval v literárnych kruhoch a svoje diela vytvoril vďaka tomu, že sa len poriadne pozeral okolo seba. Machado de Asssis je jeden z najvýznamnejších brazílskych spisovateľov. Jeho román Quincas Borba odštartoval éru modernej brazílskej literatúry, pretože predstavoval protipól romantických, od reality odtrhnutých príbehov. De Assis v ňom formálne revolučným štýlom (rôzne dĺžky kapitol, prehovor k čitateľovi) ironizuje vtedajšiu plytkú smotánku, ktorá trpí vrodeným narcizmom. Hlavná postava, učiteľ Rubiăo, tu predstavuje rojka à la Don Quijote, ktorý už ani nemohol lepšie zapasovať do plejády „zbytočných“ ľudí od Pečorina cez Oblomova až po Beckettovho Viktora Krappa. Rubiăovi sa podarí zdediť obrovský majetok, postupne ho vďaka svojej naivite a „priateľom“ prehajdákať, absurdne sa zamilovať a napokon...zošalieť. De Assis okrem toho výborne ilustruje aj vtedajšie postavenie žien (keď nevieš po francúzsky a nehráš na klavíri, dobre sa nevydáš) či politickú situáciu, ktorá napokon vyústila do zrušenia otroctva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite