Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.kultúra .lifestyle

TREBA ČÍTAŤ A VIDIEŤ Sándora Máraia; TREBA OSLÁVIŤ 60. rokov krňačkových pretekov; TREBA SA PRIHLÁSIŤ na World Music Expo; TREBA SA ZAMASKOVAŤ a ísť do Benátok alebo do Nových Zámkov; TREBA SA POZERAŤ V TELKE Ako slečna Kubelik k šťastiu prišla;

TREBA ČÍTAŤ A VIDIEŤ
Sándora Máraia

V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí sme sa s kostýmovým a scénickým výtvarníkom Petrom Čaneckým rozprávali aj o jeho obľúbených autoroch. K nim patrí napríklad režisér Paolo Sorrentino: „Jeho videnie sveta je veľmi inšpiratívne, všetko v ňom páchne človečinou, ako by to bola súčasť nášho života. Taký je aj Sándor Márai. Keď som s Romanom Polákom robil inscenáciu Popol a vášeň, podľa Máraiovho románu Sviece dohárajú, kúpil som si všetky jeho knižky. Ale až nedávno som sa k nim dostal. Spoveď mešťana alebo Kniha bylinek, každá je výborná, sú to zvláštne správy o tom, čím sme boli.“ Najdlhšie hrané predstavenie v SND Popol a vášeň si môžete pozrieť 21. februára.

TREBA OSLÁVIŤ
60. rokov krňačkových pretekov

V roku 1957, za čias horára Slančíka, keď sa ešte drevo zvážalo z Močarnýho za Hrbok, vtedajšia mládež si privyrábala zvážaním dreva na krniach. Večer, keď dokončili robotu, sa stretli v krčme v Tureckej pri krčmárke Slovenčiakovej Anne. Popri reči pri pive sa mládenci začali prekárať, komu idú rýchlejšie krne. Toľko sa naťahovali, až si niektorí z nich zabehli po krne, i keď už bola vonku tma. Potom z Močiarky nad Horárovou Lúčkou, posadajúc si aj traja-štyria na sane, spustili po ceste, ktorou drevorubači zvážali drevo smerom do Čillíkov. Keďže krne išli tuho, mládencom napadla myšlienka usporiadať riadne preteky na krňačkách. Dňa 11. februára sa v Tureckej bude pretekať a spomínať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite