Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minirecenzie

.kultúra

KNIHA Peter Pečonka: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny; KNIHA Guinness World Records 2017, Hráčska edice; HUDBA The XX: I see you;

KNIHA Peter Pečonka: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny (Artforum, 2016)

Predstavte si, že veľmi podobná občianska vojna, ako bola v Juhoslávii, by po nešťastnom konflikte fanúšikov na futbalovom zápase vypukla na Slovensku, medzi Slovákmi a Maďarmi, do toho cigánska gerila, lebo aj Rómovia by si chceli ukrojiť z krajiny svoju autonómiu, plus rota dobrovoľníkov z Česka a mierové zbory OSN, ktoré prišli dodatočne dohliadať na dočasný mier. Politická fikcia, ktorá znie trochu prešpekulovane a v rukách málo zručného autora môže dopadnúť všelijako. O to prekvapivejšie, priam ako zjavenie, pôsobí výsledok v podobe vyzretého románového debutu anonymného autora Petra Pečonku, o ktorom sa vie len dátum narodenia (v knihe sa uváza 1965, ale aj to môže byť súčasť pseudonymu, rovnako ako pohlavie či národnosť autora) a to, že je dvojnásobným finalistom súťaže Poviedka. Román je po všetkých stránkach dotiahnutý do detailov – okrem politickej rozhľadenosti treba obdivovať aj šťavnatý jazyk, štruktúru románu a striedanie nielen niekoľkých silných príbehov (mäsiar zo Šamorína, love story medzi maďarským ostreľovačom a slovenskou ostreľovačkou, odborník na zneškodňovanie a zakladanie mínových polí, atď.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite