Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dali novému Winnetouovi šancu

.redakcia .kultúra .anketa

Oslovili sme viaceré slovenské osobnosti, aby nám odpovedali na dve otázky: Aký je ich vzťah k Winnetouovi a aký majú názor na toho nového. Prekvapilo nás, ako málo z nich sa na nového Winnetoua tešilo.

Dali novému Winnetouovi šancu JENS KOCH/RTL Sú drobnosti, pre ktoré môžete mať radi nového Old Shatterhanda, Winnetoua či Sama Hawkinsa, viac sa však vydarili postavy záporákov.

michal Patarák, psychiater

1. V detstve som mayovky nečítal, skôr verneovky. Filmová postava Winnetoua mala na mňa obrovský vplyv. Indiánov som vnímal presne podľa videných filmov – vnímam ich tak dnes. Viem, že je to hrubo skreslený pohľad, ale akoby mi to vôbec nevadilo.

2. Pozeral som všetky tri diely, pričom som na ne dôsledne pripravoval celú rodinu, aby mi to nielen umožnila, ale aby to so mnou všetci vo fanúšikovskom štýle pozerali. Manželku a najmladšiu dcéru to však veľmi nechytilo. Po každom diele som viedol zapálené debaty nielen na fejsbúku, ale všade, kde som sa pohol.

Chvíľku mi trvalo, kým som vnútorne prijal, že nový Winnetou nie je žiadny remake ani nejaký revival, a už vôbec nie mayovka, ale že ide o kontextualizáciu a aktualizáciu medzikultúrnych a civilizačných problémov, ktoré tu existovali už dávno pred nami, a ktoré sú napriek tomu stále žeravým problémom dneška. Aspoň tak na mňa celá trilógia zapôsobila, najmä však po vzhliadnutí poslednej časti. Tretia časť bola suverénne najlepšia. Prestalo mi vadiť, že scény nie sú zaplnené prériami, že im chýba farba, že Indiánov je zúfalo málo a ich osada pôsobí biedne ako detský letný nábor v údolí a že akčné scény sú, povedzme, trochu skromnejšie a nenáročnejšie. Jednoducho, pri trojke mi nenapadlo riešiť, že film má veľmi malú výpravu a chýba mu vizuálna šťava, pretože, a to som nesmierne rád, som od začiatku až do konca cítil veľké napätie. Možno je to však skôr trilógia o Old Shatterhandovi ako o samotnom Winnetouovi.

ondrej Dostál, poslanec

1. Winnetou a Old Shatterhand patrili k tým, ktorí ma naučili, že je dôležité rozoznávať dobro od zla a keď je to potrebné, tak sa tomu zlu postaviť. Ale aj to, že svet nie je úplne čierno-biely, veci môžu byť iné, ako na prvý pohľad vyzerajú. A ľudia tiež. A že ľudí nemožno posudzovať podľa farby ich kože. Za to, že som dnes slniečkar, vďačím im.

2. Videl som všetky tri diely. Noví Winnetou a Old Shatterhand už nie sú superhrdinovia. Miestami pôsobia až trochu babrácky. Po prvom diele som bol zaskočený. Winnetou už nie je apoštolom mieru a porozumenia medzi Indiánmi a bledými tvárami, ale normálnym prchkým a pomstychtivým indiánskym náčelníkom. Old Shatterhand nie je distingvovaný džentlmen vyhýbajúci sa násiliu a konajúci vždy v medziach zákona, ale organizátor zničenia legálne postavenej stavby a spolupáchateľ vraždy pracovníkov bezpečnostnej služby snažiacich sa zabrániť zničeniu tej stavby. Sam Hawkins nie je dobrosrdečný deduško, ktorý by muche neublížil, ale exparchant zodpovedný za vystrieľanie stád bizónov v oblasti a následnú smrť mnohých Indiánov hladom. Inčučuna nie je múdry a rozvážny náčelník, ale šialenec, ktorý obklopený ozbrojenými nepriateľskými hrdlorezmi vytiahne nôž, aby krvou spečatil uzavretie dohody s protistranou. A Indiáni sa už ticho nezakrádajú nocou, aby prekvapili a zaskočili nepriateľov, ale s fakľami v noci docválajú do nepriateľského mesta a začnú hulákať, že kde všetci sú, a nabehnú rovno pred hlaveň guľometu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite