Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nájdite nepočuté

.jakub Juhás .kultúra

Pripravte sa na hviezdy svetovej experimentálnej hudby, ktoré reflektujú čerstvé prístupy a objavné zvukové koncepty bez žánrových obmedzení. Začal sa 17. ročník festivalu NEXT.

Nájdite nepočuté Kate Humble Chris Watson predstaví osemkanálový mix podmorských nahrávok Okeanos.

jeseň patrí každoročne európskym prehliadkam súčasnej, experimentálnej a dobrodružnej hudby. Už sedemnástykrát uzavrie tento kolobeh bratislavský NEXT a opäť platí pravidlo, že ten, kto si chce prevetrať uši, zažiť netradičné audiovizuálne performancie a vidieť špeciálne kolaborácie na objednávku festivalu, by nemal chýbať v priestoroch A4ky, ale aj na ďalších miestach v Bratislave.

NEXT sa začal 22. novembra a potrvá do soboty 26. 11. Je to povinná jazda pre všetkých, ktorí hľadajú nepočuté a zároveň pre tých, ktorí si rozširujú svoje obzory o mená navštevujúce naše končiny veľmi sporadicky. Text ponúka prierez programom s niekoľkými konkrétnymi tipmi.

štvrtok: Robert Henke

Nájsť prekvapivé a zároveň funkčné prepojenie zvuku so svetelným dizajnom či zaujímavou vizuálnou projekciou je čoraz náročnejšie. Projekt Lumière II, audiovizuálna performancia pre štyri lasery a priestorový zvuk, sa však umne vyhýba stereotypným postupom a ešte väčšmi sa približuje spojeniu číselnej alchýmie, presnosti technických nákresov a vedeckej sterilnosti. Ambiciózna práca a technologické pozadie prístupu Roberta Henkeho posúvajú limity zvukovej inštalácie a koncertu pre oči na vyššiu úroveň. Aj preto si jeho projekty objednávajú renomované svetové galérie a mienkotvorné festivaly.

piatok: Chris Watson

Britský zvukový umelec Chris Watson nahliada na zvuk z celkom opačného konca. Na rozdiel od experimentovania s technológiami kladie dôraz na samotné ucho a viac než tri dekády kultivuje ľudský sluch. Watson je legenda nahrávania zvukov v teréne (field recordings), s mikrofónom prechodil celý svet a jeho archív môžete počuť v prírodovedeckých dokumentoch BBC alebo v hre World of Warcraft. Necelý rok po premiére na Londýnskom festivale súčasnej hudby prichádza predstaviť svoj posledný časozberný projekt Okeanos – performance pre 8 reproduktorov. Pri jeho príprave podnikol zvukovú púť od jedného pólu k druhému, naprieč oceánmi a moriami, pričom nahrával zvuky v rôznej hĺbke pod vodou. Watson je zosobnením celoživotného lovca zvukových príbehov, ktorý upozorňuje na zaujímavosť a krásu akustickej krajiny okolo nás.

sobota: Thighpaulsandra, Amnesia Scanner & Bill Kouligas

Existujú hudobné scény, ktorých zvuk nestarne, práve naopak, časom sa stáva ešte viac príťažlivým a vyzretým v tom najlepšom zmysle. Britská industriálna scéna a intenzívnosť koncertov Tima Lewisa balansujúcich na hrane umenia a životnej filozofie sú toho živým príkladom. Ako preživší člen legendárnych Coil (spolupracoval s nimi na zásadných albumoch) je jedným z hlavných poslov charakteristického ostrovného zvuku, v ktorom sa spájajú viaceré netradičné akustické nástroje s modulárnym syntezátorom a psychedéliou sršiacou z hĺbky duše. S Thighpaulsandrom príde v sobotu do Bratislavy závan tej najzaujímavejšej, najkultovejšej a najtmavšej hudobnej histórie.

Thighpaulsandra, člen legendárnej britskej postindustriálnej skupiny Coil.pressfoto/ThighpaulsandraThighpaulsandra, člen legendárnej britskej postindustriálnej skupiny Coil.

Ťažko očakávať, s čím do A4ky zavíta duo Amnesia Scanner & Bill Kouligas, keďže odkazy, ktoré nájdete v súvislosti s ich projektom Lexachast, sa strácajú v hlbinách čiernej farby a ťažkej, o to však príťažlivejšej dešifrovateľnosti ich stránky. Dekonštrukcia klubovej hudby, ktorú sledujeme na rôznych frontoch, sa tu miesi s výrazným vizuálnym a konceptuálnym pozadím. Bill Kouligas ako riaditeľ vydavateľstva PAN je v tomto prípade garantom najsúčasnejších vízií elektronickej hudby. Ako znie zhudobnená webová stránka s projekciou na plátno umiestnené pred pódiom za podpory niekoľkých stroboskopov?

ďalšie odporúčania

Telo ako hudobný nástroj predstaví ukrajinský performer Vlad Kreimer alias That Black. Slovenské duo Jamka je na turné so svojím najnovším albumom Inter Alia, ktorý celkom presne odzrkadľuje energiu ich vystúpení. Projekt dánskej dvojice Damian Dubrovnik si zachováva trpiteľskú, sebapoškodzujúcu tradíciu noisovej hudby s pridanou romantickou posadnutosťou vlastným telom.

Festival rozšíril svoj sprievodný program o panelové diskusie s umelcami a workshop kritického písania o alternatívnej hudbe s českým publicistom Pavlom Klusákom. Môžete tiež nazrieť do dielne Petra Edwardsa a vyrobiť si vlastný nástroj na objavovanie elektronických obvodov či zahrať si s kľúčovým zástupcom britskej improvizačnej scény, perkusionistom Eddiem Prévostom. Všetko uzavrie osvedčená klubová noc Junction, ktorá privezie do Fugy Floriana Kupfera, zosobňujúceho všetko to, čo si predstavujete pod nálepkou undegroundové techno.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite