Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovenská filmová jar

.zuzana Mojžišová .kultúra

Tak sa nám 2016, čo sa kinematografie týka, utešene rozbehol. Aspoň vzhľadom na kvantitu. Ako je to ale s kvalitou?

Slovenská filmová jar Punkchart Films Moment z nakrúcania slovenského roadmovie Stanko režiséra Rasťa Boroša.

S prebúdzajúcou sa prírodou tu máme okrem iných aj Ťažkú voľbu Zuzany Piussi, Agávu Ondreja Šulaja a film Stanko Rasťa Boroša.

V apríli sa v bratislavskom kine Lumière uskutočnila prehliadka Týždeň slovenského filmu. Prebiehali projekcie a boli aj sprievodné podujatia, napríklad tri debaty o stave našej vlaňajšej kinematografie. Vyznelo to vcelku pozitívne. Na naše nanajvýš skromné pomery dobre vyzerali dokonca aj také číro-čisto trhové ukazovatele ako návštevnosť kín. Karavána ide ďalej, hádam už to navždy bude tak, že nevydarený kúsok nebude zástupcom celej národnej tvorby, ale len prirodzeným prešľapom fungujúcej kinematografie, kde sa aj dobré, aj zlé nakrúca.

o horúcej súčasnosti

Ako etiketa (a v tomto prípade aj chronológia) káže, začnem dámou. Zuzana Piussi je známa svojím tvrdohlavým interesom o veci verejné, občianske a zväčša aj nanajvýš horúce, politika je jej top téma. Preto modus operandi vzhľadom na jej posledný film Ťažká voľba – kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2014 – vôbec neprekvapuje, práve naopak, je potvrdením a plynulým pokračovaním Piussinej tematickej línie, istotne nie náhodou sa dostal pred publikum v dňoch tohtoročných (tých nešťastných) parlamentných volieb.

V našej dobe sa totiž čoraz väčšmi vyjavuje jedna vec, mám na mysli na niektorých miestach sveta chorľavejúci priestor demokratických volebných systémov zamorený imidžmejkrami, píármágmi, reklamnými stratégmi, lžami, pretvárkou, podenkovosťou a unaveným občanom želajúcim si jediné: uzabávať sa do sýtosti (na smrť) bez problémov a bez akéhokoľvek osobného rizika a nasadenia.

Piussi je aj v najnovšej svojej snímke klasicky piussiovská, uvzato hľadajúca odpovede na vlastné otázky, my diváci sa výraznejšie zvezieme vtedy, keď nás trápia identické otázniky. Zdá sa mi však, že tentoraz sa zvezieme o kúsok kratšie než pri filmoch Od Fica do Fica, Nemoc tretej moci či Krehká identita, ozajstný slovenský homo politicus (nie „krčmárkar“) si už drvivú väčšinu filmom odhalených pokriveností bolestivo uvedomuje na vlastnej koži. V politike fakt všeličo nájdeme, ale autenticity je v nej oveľa menej ako šafranu.

Spomínané filmy Zuzany Piussi si môžete pozrieť aj vo
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite