Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gál Matejovi: Svet nebude váš

.fedor Gál .matej .kultúra

Korešpondencia medzi Fedorom Gálom a Matejom pokračuje aj po knihe Cez ploty. Prinášame úryvok, ktorý v knihe nenájdete. A ďalší prinesieme v novom tlačenom vydaní .týždňa.

Gál Matejovi: Svet nebude váš Andrej Bán Možno to chvíľu potrvá, možno budú zase musieť hanebne umierať ľudia, ale „svet nebude váš“, píše Fedor Gál Matejovi.

čau, mám jednu tému,

okolo ktorej chodím ako okolo horúcej kaše: zlyhanie elít. U nich ide o zlyhanie ešte viac než u politikov – len ten nový druh profesionálneho politika je taký svojský, že mu vyčítať to, čo ho charakterizuje, je až smiešne. Hádžem do toho koša každého, kto si o sebe myslí, že je dosť múdry na to, aby bol na jeho myšlienky zvedavý svet, každého, kto má potrebu vyjadrovať a realizovať sa, takpovediac, na výslní – aby sa o ňom vedelo. Elity sa nachádzajú v Česku, na Slovensku (v Maďarsku, v Poľsku). Buď boli počas vojny deťmi, alebo sa narodili okolo vojny – buď boli počas nej pasívne, alebo nemajú priame skúsenosti (to je veľmi dôležité, lebo vojnová skúsenosť už zmizla z verejného povedomia), vyrastali a formovali sa po vojne v komunistických režimoch. Narodili sa a žili v lži.

V osobnej rovine: Takže ohľadom Izraela si to vycítil inštinktívne, banderovcov si prekukol až okolo prevratu, kopu ďalších vecí si „demaskoval“, veľa Ti ušlo a niektoré sú Ti nevyhnutne neprístupné, lebo človek nemôže skákať z pólu na pól a nezblázniť sa pritom. Veď tam prechádzalo všetko cez Agitprop, všetko slúžilo ideológii. Tu je k tomu príklad: Smrtihlav strašidelnejší od modrých výložiek. SS používalo symbol smrtihlava, čo je symbol inšpirovaný symbolom cisárskych dragúnov. Nielenže nosíš smrť, ale smrti sa ani nebojíš – to je výklad symbolu. Totalitné ideológie pracovali s terorom a strachom inštitucionalizovane (demokracia to robí tiež furt, ale budí to dojem výstrelkov a kríz – v každom prípade sa to snaží robiť skryto, nestraší ľudí priamo), čo niekedy znamená chcieť nahnať strach. Ja som sa narodil do sveta, v ktorom je ešte nacizmus to najväčšie zlo a keď sa vyhraníš, tak si hneď na strane dobrých. Čo to muselo byť po vojne, keď sa agresívne (padali pritom hlavy) prepisovali dejiny za pochodu? V každom prípade, smrtihlav SS je strašidelnejší než modré výložky NKVD, lebo má za úlohu strašiť.

A druhá vec je, že ste sa nechali po prevrate kúpiť – vy, elity. Tak či onak, najlepšie to povedal Nohavica: je rád, že môže cestovať, vydávať, hriať sa na výslní. Ako radi ste uverili tomu koncu dejín po páde železnej opony. Ani Fukuyama tomu neveril viac. :)

No obvinenie je to len do tej miery, do akej má človek dosah na veci verejné. Nevyčítajme vlkovi, že zožerie ovcu, ani niekomu, kto si zlomí nohu, že chodí s barlou, ani slabým ľuďom zbabelosť a hlúposť, ktorá je stelesnená nádejou na lepší zajtrajšok.

„Pre ľudí, ako som ja, je Tiso symbolom konkrétneho režimu a ten režim má ruky od krvi. Ale o tomto sme si už písali. Aj počas toho režimu však boli ľudia, ktorí robili veci inak,“ píšeš. To je síce milé, ale čo deti? Povedz, ty ako mienkotvorca, čo si z toho názoru majú odniesť deti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite