Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrat nechce nikto

.mo Jen .kultúra

Prinášame unikátny náhľad do situácie rodiny, ktorú tvrdo postihla čínska politika jedného dieťaťa. Príbeh je podľa novely Explózie držiteľa Nobelovej ceny Mo Jena.

Potrat nechce nikto James Veysey/Camerapress/profimedia Dielo čínskeho umelca Zhanga Xiaoganga s názvom „Veľká rodina č.1.“

.dráma vidieckeho prostredia sa začína momentom, keď 70-ročný otec fyzicky útočí na svojho dospelého syna. Starec zúfalo túži po mužskom pokračovateľovi rodu. Vnučka sa neráta. Jeho syn so ženou však plánujú potrat, oficiálna stranícka línia je nekompromisná. Najmä kádrový pracovník musí byť vzorom.

Príbeh je dvojnásobnou tragédiou: vynútený a rodičmi v detstve dohodnutý sobáš a následne manželstvo bez lásky, na druhej strane pálčivá otázka politiky „jedného dieťaťa“. Potrat nechce nikto: ani starí rodičia, ani žena ani muž, ani lekárka. Niet však inej cesty.

***
„Otec!" Znovu som zopakoval: „Otec, nesmiete byť ku mne taký surový. Aj ja som predsa dospelý človek!" Otec: „Dospelejší než tvoj otec, však? Ak sa opovážiš dať to preč, dobijem ťa na smrť."
Vravím: „A vy si myslíte, že netúžim po synovi? Lenže mám dcéru a už mi vystavili Certifikát o jedinom dieťati. Ako štátny kádrový pracovník musím predsa žiť podľa výzvy, ktorá je záväzná pre celý národ. Ako môžem byť proti?"

Otcovi ovisli kútiky úst a dva kalné potôčiky sĺz sa mu pustili dolu zaprášenou tvárou. Otec: „Mohli by sme ho mať v tajnosti, bez registrácie, čo povieš?" Vravím: „Hovoríme o živom ľudskom tvorovi, nie o psíčati alebo o malom mačiatku. Navyše, môj šéf o tom už vie." Otec: „Odkiaľ to vie?" Vravím – ale prv než by som bol čokoľvek povedal, naplnil ma hnev, prv než by som povedal čokoľvek, povedal som sebe samému: Spôsobili ste mi s mamou veľa utrpenia, ale musím priznať, že rovnako aj ja vám.

(...)

Nestaraj sa do toho otec, stačí, že ja to viem... Ale ešte prv, ako som vyslovil túto vetu, ovládol ma hnev. Otec sa na mňa oboril: „Tak povedz mi, ktorý sukin syn ti to prikázal?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite