Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Džentlmeni z Rovinky

.peter Bálik .kultúra

Rovinka, Johnny Rotten, Vlado Praženica, obleky po starých otcoch, PKO, pájkovačka, struny z Maďarska, ŠtB. Toto je príbeh Jána Kurica a Milana Tomčalu a ich skupiny Ventil RG.

Džentlmeni z Rovinky Archív Jána Kurica Ventil RG: Vpravo v bielom Milan Tomčala, na zemi ležiaci jeho najlepší kamarát a sused Ján Kuric.

legendárna skupina Vidiek nedávno nahrala po dlhých rokoch nový album Vidiek s oblohou. Na šiestom albume tejto kapely z Rovinky sa nachádzajú pozoruhodní hostia, no jeden človek tam chýba. Je to Milan Tomčala, niekdajší kapelník Ventilu RG, predchodcu Vidieka, ktorý zomrel predčasne v druhej polovici deväťdesiatych rokov. Aj jemu Vidiek vďačí za svoju dlhú kariéru.

.praženica s punkom
Ján Kuric a Milan Tomčala boli najlepší kamaráti. Susedia na Školskej ulici v Rovinke sa poznali od detstva. Chodili spolu do škôlky, základnej školy, na učňovku, dokonca mali totožné vysvedčenia. O vlastnej skupine snívali už ako deti. V polovici 70. rokov počúvali módny glamrock, hudbu svojich starších bratov, a potom sa zatvárali do letnej kuchyne, kde na gitarách bez strún vyrezaných z fošne hrali celé dni sóla z platne Garyho Glittera.

„Neskôr sa pridal bubeník Oňo, ktorý po dedovi zdelil bubon. Natiahli naň kožku zo zajaca a namiesto kopáku hral na škatuli od televízora.

Všetko sa zmenilo, keď na jeseň roku 1977 na viedenskej televízii uvideli koncert skupiny Sex Pistols. Bol to šok. Tento program chodil v telke každú nedeľu podvečer. Po jeho skončení rovinskí chalani nezávisle od seba vybehli z domov, stretli sa na ulici a kričila, že to je ono! Dovtedy ich štvalo, že každý týždeň museli chodiť k holičovi, ale keď na ORF videli londýnskych punkerov, uvedomili si, že sa pozerajú na seba. „To sme boli my, s tými rúrkovými gaťami, to sme boli my, s ostrihanými strapatým vlasmi, to sme boli my, čo sme mali po otcovi namiesto kabáta vynosené sako. Zrazu sme zistili, že sme generácia, ktorá musí byť iná a bola aj iná,“ spomína 52-ročný Ján Kuric.

Johnny Rotten nebol ich jediným vzorom. Na dedinských tancovačkách zas obdivovali miestnu skupinu Vlada Praženicu. Koncom 70. sa rozhodli, že si založia vlastnú kapelu. Milan a Jano hrali na gitare a spievali. Neskôr sa pridal bubeník Oňo, Milanov bratranec, ktorý po dedovi zdelil bubon. Natiahli naň kožku zo zajaca a namiesto kopáku hral na škatuli od televízora. Nakoniec im bubny daroval miestny kúzelník Béla. Ako posledný sa pridal gitarista Jojo Stolárik.

„Kapela odetá v oblekoch po svojich starých otcoch zahrala dve pesničky, jedna z nich bola slávna Fajčenie škodí zdraviu.“

Skupina The Krach odohrala svoj prvý koncert v kultúrnom dome v Rovinke na výročnej schôdzi záhradkárov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite