Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budú kvóty! Dôvod k radosti?

.juraj Kušnierik .kultúra

Prezident Kiska podpisom novely zákona o vysielaní a retransmisii potvrdil zavedenie kvót na vysielanie slovenskej hudby v rádiách. Aké sú plusy a mínusy tohto nariadenia?

Budú kvóty! Dôvod k radosti? Image Source/profimedia Ešte viac slovenskcýh hitov do rádií. Mladí ľudia už vraj nepočúvajú slovenskú hudbu.

o prípadnom zvýšení podielu slovenskej hudby v slovenských rádiách sa hovorilo dlho. Zhruba odvtedy, keď Rádio Expres a následne aj jeho konkurenti začali svoj program “formátovať” podľa telefonických prieskumov, v ktorých respondentom púšťali kúsky piesní, zaznamenávali ich reakcie a podľa nich vytvárali vysielacie playlisty. Takto formátované rádiá sa ukázali ako veľmi úspešné, keďže – ako hlásal reklamý slogan Rádia Expres – hrali samé hity. A v takto formátovaných rádiách pomerne prudko klesol podiel slovenskej popmusic.

Mohlo to byť preto, lebo slovenský pop, s výnimkou pár hviezd, poslucháči nechceli. Alebo to mohlo byť dôsledkom toho, že stredný prúd slovenskej populárnej hudby bol jednoducho nezaujímavý. A nakoniec to mohlo byť aj vďaka tomu, že formátovači do telefonických prieskumov zaujímavejší pop typu Pary či Pudingu pani Elvisovej nezaraďovali. Nech už to bolo akokoľvek (v skutočnosti išlo určite o kombináciu všetkých troch dôvodov), slovenskej hudby sa v rádiách hralo menej.

Hudobníci hlavne staršej generácie, ktorým začínal vysýchať zdroj príjmov z tantiém sa preto 31. januára 2013 obrátili priamo na poslanca Smeru Brixiho so žiadosťou o pomoc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite