Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Morrissey nerozumie svetu. Stále

.filip Olšovský .kultúra

Jeho texty patria k tomu najkrajšiemu, čo kedy v hudobnom svete uzrelo svetlo sveta. Napriek tomu patril jeho koncert k najhorším zážitkom aktuálnej koncertnej sezóny.

Morrissey nerozumie svetu. Stále Luca Carlino/Corbis/profimedia 7. október 2015: Morrissey počas koncertu aktuálneho turné v juhotalianskom Neapole.

keď bol Steven Patrick Morrissey začiatkom osemdesiatych rokov zúfalý z toho, že sa mu nedarí preraziť na hudobnej scéne, premýšľal vraj o samovražde. Bol si istý tým, čo chce robiť, no okolitý svet mu nerozumel. A on nerozumel svetu okolo. Na poslednú chvíľu mu pomohla náhoda. Na dvere jeho domu zaklopal istý John Maher. John bol o štyri roky mladší a hrával na gitare. Za Patrickom prišiel s nápadom založiť kapelu. Keďže Patrick ešte stále nedokázal myslieť na nič iné, než na hudobný úspech, nemal na výber.

Za umelecké meno si zvolil svoje priezvisko. Maher si to svoje iba mierne upravil, aby si ho náhodou niekto nezamieňal s bubeníkom punkových Buzzcocks. Trvalo iba pár rokov, kým sa z dvojice Morrissey & Marr stala značka, ktorá Buzzcocks zanietila vo všetkých ohľadoch. Volala sa The Smiths.

.staré, ale sólo
Fungovali ako dokonalý príklad protikladov, aké sa zvyknú priťahovať. Marr bol rockový bohém, ktorému sa najlepšie tvorilo v nočných hodinách. Morrissey bol introvertný a melancholický básnik, ktorý si svoje texty zapisoval pred spaním do diára. Keď The Smiths nahrávali svoj legendárny album The Queen is Dead (hudobným magazínom NME ocenený titulom najlepší album 20.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite