Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelovka za monument odvahy

.juraj Kušnierik .kultúra

Bieloruskú novinárku a spisovateľku Svetlanu Alexijevičovú poznáme vďaka jej knihe Doba z druhej ruky. Už len za ňu si Nobelovu cenu za literatúru zaslúži.

Nobelovka za monument odvahy ARNE DEDERT/EPA/profimedia Držiteľka Nobelovej ceny za literatúru 2015 Svetlana Alexijevičová.

nobelova cena za literatúru je zvláštne ocenenie. Švédska akadémia ju udeľuje od roku 1901 spisovateľom a spisovateľkám z ktorejkoľvek krajiny sveta za „najvýraznejšie dielo na poli literatúry s idealistickým zameraním,” ako to sformuloval Alfred Nobel.

Medzi laureátmi sú obri literatúri ako Márquez, Beckett, Pasternak, či Hesse, ale aj menej známi autori ako Jacinto Benavente, Carl Friedrich Georg Spitteler či Henrik Pontopiddan. Z nášho hľadiska je zaujímavá Nobelovka z roku 1984 pre básnika Jaroslava Seiferta, ktorý bol síce národný umelec, ale zároveň aj signatár Charty 77. Krátka správa o tomto ocenení sa v tom čase objavila len na siedmej strane Rudého práva a jeho nobelovskú reč vydala v polo-samizdatovej edícii iba Jazzová sekcia.

Pani Svetlana sa výborne pýta, potom pozorne počúva a nakoniec majstrovsky zapisuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite