Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začínajú sa Konvergencie

.juraj Kušnierik .kultúra

Koncertom skupiny Longital spolu so sláčikovým kvartetom sa v Bratislave začína festival komornej hudba Konvergencie.

Začínajú sa Konvergencie

Festival Konvergencie založil violončelista Jozef Lupták koncom 90-tych rokov. Inšpirovali ho festivaly komornej hudby, ktoré zažil počas štúdií v Anglicku a v Kanade. Najprv zorganizoval sériu menších koncertov, na ktorých vystúpili jeho kamaráti a hudobní kolegovia (a spolu s nimi aj on), od roku 2000 to už malo podobu festivalu.

K názvu ho inšpiroval legendárny album skupiny Collegium musicum z roku 1971, ktorý nielen jemu ukázal, že hudba nepotrebuje žánrové ohraničenia, stačí dobrý vkus. Marián Varga, celkom prirodzene, v ďalších rokoch na viackrát Konvergenciách účinkoval, prípadne sa na nich hrala jeho hudba.


Konvergencie sú festivalom komornej hudby a jeho jadro tvorí presne to, čo si pod týmto označením predstavujete, teda sólové recitály či vystúpenia malých hudobných zoskupení, hrajúcich staršiu alebo úplne novú klasickú hudbu. Hudobný aj ľudský svet Jozefa Luptáka je však širší a tak na jeho festivale neznie len “klasika”, ale aj džez, rock, zaujímavý pop, či folklórom inšpirovaná hudba. Okrem veľkých osobností klasickej hudby akými sú Robert Cohen, John Potter, Garth Knox či Hilliard Ensemble tak na konvergenciách vystúpili napríklad skupiny Bez Ladu a skladu, Ventil RG, afterPhurikane, Triango, Pacora, Vrbovskí víťazi, speváčka Jana Kirschner, či rabín Baruch Myers a Chasidské piesne.


Nielen žánrové presahy sú však pre Konvergencie typické. Tento festival je zvláštny neformálnou atmosférou, stretnutiami účinkujúcich s poslucháčmi. Hudobná produkcia pred poslucháčmi sa tak mení na spoločný zážitok hudobnej tvorby, pri ktorom sa zvuk menia na tóny a tóny na hudbu pred vašimi očami a ušami.

Tohtoročné Konvergencie otvorí trio Longital so sláčikovým kvartetom v programe Longital Suita a zakončí koncert Susanny Wallumrød a skupiny Ospalý pohyb.

Medzi otváracím a záverečným koncertom sa uskutoční 8 ďalších podujatí, každé z nich iné, každé z nich hodné návštevy.

.týždeň je od svojho vzniku viac než len mediálnym partnerom Konvergencií. Spája nás láska k hudbe, pohŕdanie žánrovými hranicami a hlboké priateľské vzťahy s organizátormi a viacerými účinkujúcimi.

Takže: vidíme sa na Konvergenciách.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite