Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za profesorom Eduardom A. Šafaříkom

.oliver Solga .kultúra

Odišiel historik umenia svetového formátu, najväčší znalec a propagátor diela Jána Kupeckého.

Za profesorom Eduardom A. Šafaříkom Oliver Solga

Smutná správa o úmrtí prof. Eduarda Alexandra Šafaříka, talianskeho historika umenia českého pôvodu, nás prekvapila a zaskočila v sobotu 15. augusta. Napriek tomu, že sme si uvedomovali jeho vek i zdravotný stav, videli sme, najmä pri osobných stretnutiach, aj veľký elán a energiu, s ktorou sa denne venoval svojej kunsthistorickej práci, písaniu a štúdiu.

Bol významným talianskym historikom umenia a výtvarným kritikom. Napísal desiatky odborných publikácii, stovky článkov a bol kurátorom mnohých výstav talianskeho umenia, najmä benátskeho maliarstva 17. a 18. storočia, v popredných galériách po celej Európe. Prof. Šafařík bol, okrem iného, aj najvýznamnejším európskym znalcom diela výnimočného barokového maliara - portrétistu prvej polovice 18. storočia, pezinského rodáka, Jána Kupeckého.

Eduard A. Šafařík sa narodil 19. mája 1928 v Bratislave, kde jeho otec, ženijný dôstojník, slúžil v bývalých Vodných kasárňach, dnes sídle Slovenskej národnej galérie. V Bratislave žila celá rodina až do doby, keď sa museli krátko po vzniku Slovenského štátu nedobrovoľne vysťahovať naspäť do Prahy.

Pochádzal z významnej pražskej rodiny, predkovia zastávali významné posty už za Rakúsko - Uhorska, ale aj za prvej Československej republiky. V rodine mali ministra pôšt i pražského primátora. Lásku k umeniu, ku kultúre a histórii mal azda v génoch. Svoju profesionálnu kariéru začal Eduard A. Šafařík ako riaditeľ umeleckých zbierok v arcibiskupskom paláci v Kroměříži. Neskoršie pôsobil v pražskej Národnej galérii, ako štipendista v Norimbergu a v Getty Center v Los Angeles. V roku 1968 opustil Československo, následne bol komunistickým režimom zbavený občianstva a natrvalo sa usadil v Taliansku, kde sa stal riaditeľom a správcom slávnych rímskych zbierok v paláci Colonna a Doria Pamphilj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite